(Κώστας Κυρίτσης): Να καλησπερίσω τον διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα, τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο. Υγεία πάνω από όλα, αλλά υγεία πάνω από όλα με χρήματα δεν μπορεί να έχουμε και το ερώτημα είναι πώς κινείται ο χώρος της υγείας και δη τα νοσοκομεία, εν προκειμένω το νοσοκομείο Χατζηκώστα, το τελευταίο διάστημα.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Εννοείτε τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου; Είμαστε σε καλό επίπεδο. Θα σας δώσω ένα νούμερο ενδεικτικά. Πέρυσι, το νοσοκομείο τέτοια εποχή χρωστούσε γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος είναι λιγότερα από τα μισά. Έχει καλύψει τις υποχρεώσεις του και στόχος είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να μην έχουμε οφειλές του ’13. Κάποιους προμηθευτές, όπως αυτούς του πετρελαίου ή των τροφίμων, τους πληρώνουμε στον μήνα. Στους υπόλοιπους είμαστε λιγότερο από το εξάμηνο. Σίγουρα κινούμαστε σε ένα χαμηλότερο προϋπολογισμό από πέρυσι αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα είναι βιώσιμα.
(ΚΚ): Αυτό μπορούμε να πούμε ότι προτίστως μπορεί να οφείλεται σε μία καλή διοίκηση νοσοκομείου; Είτε είναι ο διοικητής, είτε η ομάδα που τον περιβάλλει και ελέγχει τις δαπάνες, αλλά από την άλλη, πως εξηγείτε ότι με αυτά τα χρήματα σήμερα λέτε πληρώνουμε ενώ πριν από λίγα χρόνια ενδεχομένως δεν βγαίναμε ενώ ήταν μεγαλύτερες οι χρηματοδοτήσεις;
(ΛΓ): Νομίζω ότι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το ίδιο το υπουργείο, για εξορθολογισμό των δαπανών, κάλυψη των δαπανών που είχανε γίνει ώστε να μην μένουν τιμολόγια ακάλυπτα, με εφαρμογή Πληροφοριακών Συστημάτων και έχει μπει μια σειρά με μια καλύτερη οικονομική διαχείριση.
(ΚΚ): Ήταν λοιπόν τα εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής αυτά που άλλαξαν και την ισορροπία και στην οικονομία της υγείας, που όλοι φωνάζαμε παλαιότερα ότι χωρίς αυτόματα συστήματα και χωρίς διασταυρώσεις, χάνεται η μπάλα; Διότι ερχόταν ένα τιμολόγιο του ‘11 και σε έβρισκε το ’13…
(ΛΓ): Οπωσδήποτε, η εφαρμογή Πληροφοριακών Συστημάτων βοηθά πάρα πολύ και έχουμε και πολύ δρόμο ακόμη, Στα οικονομικά της υγείας το κομμάτι των προμηθειών είναι ένα κομμάτι. Έχουμε εφαρμογή πληροφοριακών Συστημάτων που έχουν να κάνουν με τη νοσηλευτική κίνηση, που δείχνουν την ένταση του κάθε νοσοκομείου, τους ασθενείς που υποδέχεται. Ακόμη και σε επίπεδο κλινικής, ακόμη και σε επίπεδο ασθενειών, αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ακόμα στο Εθνικό σύστημα υγείας. Θεωρώ πως είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
(ΚΚ): Το νέο σύστημα αμοιβών που έχει ανακοινωθεί, είναι ένα σύστημα το οποίο θα βελτιώσει την κατάσταση; Θα δημιουργήσει προβλήματα; Θα ισορροπήσει το σύστημα; Τι καινούργιο φέρνει λοιπόν αυτό;
(ΛΓ): Το πολύ σημαντικό στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι τα νοσοκομεία πλέον θα χρηματοδοτούνται με βάση την κίνησή τους ενώ ως τώρα είχαμε έναν επίπεδο προϋπολογισμό και με αυτά τα χρήματα έπρεπε να κινηθούμε, ανεξάρτητα το τι συνέβαινε μέσα στη χρονιά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το νοσοκομείο της Πρέβεζας έμενε από ορθοπεδικό, με αποτέλεσμα τα ορθοπεδικά περιστατικά να διακομίζονταν στα Γιάννενα. «Τρώγανε» χρήματα από το δικό μας τον προϋπολογισμό, χωρίς να καταγράφεται ότι υποδεχόμαστε διακομιδές που μας έρχονται από τους όμορους νομούς. Αυτό που κάνει πλέον το σύστημα αμοιβών νοσοκομείων είναι ότι συσχετίζει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με τη νοσηλευτική κίνηση. Άρα θα είναι ευκολότερο και δικαιότερο σύστημα. Σίγουρα τα δύο τα νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων, ευνοούνται από αυτό σε σχέση με τα περιφερειακά νοσοκομεία και θεωρώ ότι είναι και πιο δίκαιο γιατί ως τώρα φεύγανε οι προϋπολογισμοί μας σε περιστατικά που δεν ήταν από την περιοχή.
(ΚΚ): Πολύς λόγος γίνεται τώρα για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, είτε είναι καθαριότητας, είτε είναι προμήθειας υλικών. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, για να μπορέσουν να κλειδώσουν και άλλες τιμές σε πράγματα τα οποία είναι κοινά, σε διαδικασίες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, θα είναι λογικό οι διαγωνισμοί να γίνονται από το κέντρο ή από την 6η ΥΠΕ ή με κάποιο άλλο σύστημα;
(ΛΓ): Είναι λογικό και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή κάποια νοσοκομεία εντός της Υγειονομικής περιφέρειας αναλαμβάνουν διαγωνισμούς για συγκεκριμένη προμήθεια αγαθών ή υλικών. Υπάρχει επίσης επιτροπή προμηθειών υγείας. Ακόμη και σε διαγωνισμούς ή σε συμβάσεις απευθείας ανάθεσης, είμαστε υποχρεωμένοι εδώ και κάποια χρόνια να εφαρμόζουμε το Παρατηρητήριο Τιμών. Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε προϊόν ή υλικό το οποίο είναι ακριβότερο από το Γενικό Παρατηρητήριο Τιμών. Έχουν ληφθεί δηλαδή μέτρα. Και εδώ γυρνάμε στο αρχικό ζήτημα της κουβέντας μας, σε αυτά οφείλεται το γεγονός ότι πλέον οι δαπάνες έχουν εξορθολογιστεί, αν και δεν πρέπει να μένουμε καθαρά στο κομμάτι του κόστους γιατί το φθηνότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Πολλές φορές μπορεί να αγοράσουμε κάτι λίγο ακριβότερο αλλά να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
(ΚΚ): Όπως τα χειρουργικά γάντια τα οποία μπορεί να τα πάρουμε σε μία καλή τιμή και σε ένα πολύωρο χειρουργείο αναγκαστεί ο χειρουργός θα αλλάξει πολλές τα γάντια του.
(ΛΓ): Είναι το κλασσικότερο παράδειγμα. Αν χρειαστεί να αλλαχτεί δυο και τρεις φορές το γάντι, αν πολλαπλασιάσουμε επί την τιμή του και είναι ακριβότερο από το αμέσως προηγούμενο προϊόν, που σε έναν διαγωνισμό πιθανώς να έχει μείνει έξω.
(ΚΚ): Μου λένε κάποιοι για το πρόβλημα των ανασφάλιστων. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Βέβαια το τελευταίο διάστημα οι ανασφάλιστοι μπορούν να έρθουν στα νοσοκομεία. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ένας ανασφάλιστος, φαντάζομαι για έκτακτο περιστατικό;
(ΛΓ): Τα έκτακτα ούτως ή άλλως τα δεχόμασταν, δεν υπήρχε πρόβλημα με τα έκτακτα περιστατικά.
(ΚΚ): Μου έλεγαν κάποιοι ότι στα νοσοκομεία της Ελλάδος πριν περάσει αυτός ο νόμος για τους ανασφάλιστους, ότι κάποιοι επιλέγουν να «αρρωστήσουν» τη νύχτα, για να μπορέσουν να γίνουν όλες οι διαδικασίες ως ένα έκτακτο περιστατικό, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε γιατρό.
(ΛΓ): Πρώτα πρώτα αν κάποιος προσποιηθεί το έκτακτο περιστατικό, νομίζω και οι γιατροί είναι σε θέση να αντιληφθούν αν κάτι είναι έκτακτο ή όχι, αλλά γενικώς το κράτος έχει μεριμνήσει για τους ανασφάλιστους και στην πρωτοβάθμια και ως έκτακτα περιστατικά και κατά περιπτώσεις έχουμε δημιουργήσει επιτροπές μας. Μας έχει έρθει ειδική εγκύκλιος πάνω σε αυτό στο οποίο περιγράφει τη διαδικασία για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Περνάνε κάποιες επιτροπές και κρίνεται η σοβαρότητα του περιστατικού.
(ΚΚ): Να το δούμε λίγο πιο απλά γιατί δεν το ξέρει ο κόσμος και το λέει. Πολλές φορές γίνεται και αντικείμενο αντιπολίτευσης από πολλές πλευρές. Σήμερα λοιπόν δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει το πρωί στο νοσοκομείο, να κάνει κάποιες εξετάσεις; Πρέπει να περάσει από επιτροπή;
(ΛΓ): Όχι, μπορεί να κλείσει ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και να πληρώσει τα 5 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, έχει κανονικά πρόσβαση στο σύστημα. Μπορεί να υπάρχει κάποιος χρόνος αναμονής βέβαια. Επίσης στα έκτακτα μπορεί κάλλιστα να έρθει.
(ΚΚ): Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει για το επόμενο διάστημα για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα; Κάτι που λέτε ότι αυτό πρέπει άμεσα να διορθωθεί, διότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη γενικότερη λειτουργία.
(ΛΓ): Για τη γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου, νομίζω ότι αρχίζουμε να έχουμε κάποια προβλήματα στελέχωσης προσωπικού. Ήδη ο υφυπουργός μας έχει ενημερώσει πως είναι στα σκαριά 2.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, 1.500 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ στην Πρωτοβάθμια, αν δεν κάνω λάθος, θα προσληφθούν και 900 άτομα επικουρικό προσωπικό τα οποία όμως δεν θα έχουν μονοετή θητεία αλλά τριετή. Επίσης, πάντα σε εθνικό επίπεδο, θα διοριστούν άλλοι 390 επικουρικοί γιατροί για να καλύψουμε τα κενά, γιατί αυτή τη στιγμή αρχίζουν και παρουσιάζονται προβλήματα στελέχωσης ιατρικού προσωπικού σε κάποιες κλινικές. Είναι δεδομένο ότι έχουμε πρόβλημα και στο διοικητικό προσωπικό και το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από το ότι το εθνικό σύστημα υγείας φτιάχτηκε πριν 30 χρόνια. Ο κόσμος που αρχικά το στελέχωσε και με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τη μονιμότητα και με αυτό το σύστημα εν πάση περιπτώσει, με αυτές τις σχέσεις εργασίας, ο κόσμος αυτός φτάνει σε επίπεδο συνταξιοδότησης και είναι δύσκολο να τους καλύψουμε, ειδικά όταν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και μνημονιακή υποχρέωση 1 προς 5.
(ΚΚ): Παλαιότερα θυμάμαι στο μαγειρείο υπήρχε πολύ σημαντικό πρόβλημα συνταξιοδοτήσεων. Σήμερα δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι, αν μπορούν να παίρνουν άδεια, αν έχουν καλυφθεί οι θέσεις. Ήτανε πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα πριν από λίγα χρόνια.
(ΛΓ): Είχαν μαζευτεί πάρα πολλά ρεπό στους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έκαναν προσπάθεια εκεί, δεν έπαιρναν τις άδειές τους, είχαν μαζευτεί τα ρεπό… Το λύσαμε το πρόβλημα με εξωεπιχειρηματική ανάθεση διαδικασιών. Όπως δηλαδή για την καθαριότητα έχουμε ένα συνεργείο, έτσι αντίστοιχα ένα συνεργείο έχει αναλάβει ουσιαστικά τους τραπεζοκόμους και τους βοηθούς μαγείρων, μέσω προκήρυξης. Αυτό συνέβη γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα πρόσληψης και ήταν επιτακτική η ανάγκη.
(ΚΚ): Αν έλεγε κάποιος ότι έχουμε τελειώσει από το μνημόνιο ή αν δεν ήμασταν σε μνημόνιο και ήμασταν μία ώρα που μπορούσαμε νε λειτουργήσουμε στα πρότυπα μιας πολύ καλής Ευρωπαϊκής χώρας. Νομίζω ότι κανένα μοντέλο δεν είναι τέλειο, όλες έχουν προβλήματα, αλλά για να λειτουργήσει σωστά σήμερα, ένα νοσοκομείο σαν το Χατζηκώστα, τι θα χρειαζόταν περισσότερο; Αν υπήρχε η δυνατότητα να πείτε «εγώ χρειάζομαι κόσμο εκεί, εκεί και εκεί». Βγαίνει το νοσοκομείο σήμερα; Μου είπατε κάποιες θέσεις πριν.
(ΛΓ): Το νοσοκομείο έχει διοικητικό, Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή, ποσοτικά η μεγαλύτερη έλλειψη είναι στο διοικητικό προσωπικό. Στη συνέχεια, θα σας πω ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να είμαστε στο 85% της κάλυψης των οργανικών θέσεων. Για να καταλαβαίνει ο κόσμος, οργανικές είναι αυτές που περιγράφονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Σίγουρα και στους τρεις τομείς χρειαζόμαστε προσωπικό.Μην νομίζετε ότι τα πράγματα είναι ιδανικά και στο εξωτερικό. Κάθε σύστημα υγείας έχει τα προβλήματά του.
(ΚΚ): Ξέρετε τι γίνεται; Κάποιος πηγαίνει στο εξωτερικό για άσχημο περιστατικό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ας πούμε, της Στοκχόλμης. Βλέπει έναν όροφο το βράδυ όπου είναι μία νοσηλεύτρια σε έναν όροφο και εκεί τρελαίνεται διότι δεν υπάρχουν συγγενείς, δεν υπάρχει κανένας και λέει μα πώς μπορεί ας πούμε εδώ να εξυπηρετεί μία κυρία και ας πούμε στην Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί αυτό; Για αυτό και λέει ότι δεν μπορώ να κλείσω τις πόρτες το βράδυ στους συγγενείς, διότι ποιος θα φροντίσει και τους ασθενείς; Είναι ελληνικό φαινόμενο είναι ένα φαινόμενο, δεν μπορεί να κρατήσει κάποιος το νοσοκομείο απόλυτα μόνος το βράδυ με έναν ασθενή που θέλει είτε να πάει τουαλέτα, είτε να γυρίσει…
(ΛΓ): Υπάρχουν κάποιοι στάνταρ δείκτες, κάποιες αναλογίες που λένε πόσο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να έχουμε σε ποσοστό πόσων κλινών. Είμαστε πάντα εντός, δεν έχουμε πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας. Τώρα, το ότι είναι και οι συγγενείς που έχουν τον ρόλο του συνοδού και εξυπηρετούν μέσα στη διάρκεια της νύχτας, είναι φαινόμενο που συμβαίνει σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Αλλά ειδικά τα νοσοκομεία της περιοχής μας θεωρώ ότι είναι σε καλό επίπεδο δεν είναι υποστελεχωμένα. Η Άρτα, για παράδειγμα, από όσο ξέρω, σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλυμμένη πλέον των οργανικών θέσεων. Αν μιλάγαμε για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, τυχαίνει να γνωρίζω ότι όντως είναι υποστελεχωμένο σε νοσηλευτικό προσωπικό και είναι πρόβλημα, αλλά εδώ είμαστε σε καλά επίπεδα.
(ΚΚ): Ωστόσο αυτό που λέει κάποιος είναι ότι μπαίνει- βγαίνει κάποιος το πρωί στο νοσοκομείο και δεν ξέρεις ούτε ποιος μπαίνει, ούτε ποιος βγαίνει. Είναι ένα ξέφραγο αμπέλι γενικότερα το ελληνικό νοσοκομείο, όπως κατά την άποψή μου ένα πολύ μεγαλύτερο ξέφραγο αμπέλι είναι το πανεπιστήμιο, όπου ανοιγοκλείνει η μπάρα χωρίς να ρωτά κανείς αν εγώ πάνω να επισκεφτώ κάποιον, αν θέλω να πάω στο γιατρό, αν είμαι σύνοδος ή αν θέλω να το τινάξω στον αέρα ή αν θέλω να κλέψω έναν όροφο.
(ΛΓ): Θα συμφωνήσω σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, λόγω του κόστους ούτε καν security υπάρχει. Προσπαθούμε με το προσωπικό που υπάρχει, με τους φύλακες που έχουμε στο νοσοκομείο, να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Μακάρι να ήμασταν σε ιδανικές συνθήκες. Είναι και ως κτίριο δύσκολο, έχει πάρα πολλές προσβάσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε και σύστημα καρτών, σύστημα ελέγχου που πλέον δεν φαντάζουν τόσο ουτοπικά όσο πιθανώς να φάνταζαν πριν 10 χρόνια. Είναι εύκολα συστήματα που μπορούν να μπουν. Είναι όμως ένα κτίριο λίγο δύσκολο να το φυλάξουμε συνολικά.
(ΚΚ): Αυτό που λέτε, για το σύστημα καρτών, δεν φαντάζει και πολύ δύσκολο το να υπάρχει δηλαδή ένα γραφείο, να εκδίδεται μία κάρτα μέσα σε δύο λεπτά και να κρατάς 2-3 στοιχεία, σε ποιο δωμάτιο πηγαίνει ή αν είναι συνοδός άλλων ή αν εν πάση περιπτώσει πάει στα εξωτερικά ιατρεία.
(ΛΓ): Σίγουρα. Αναλογιστείτε ωστόσο για πόσο κόσμο μιλάμε, όταν το νοσοκομείο μας δέχεται 10.000 ασθενείς τον μήνα. 5.000 στα έκτακτα και 5.000 στα τακτικά. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι. Αναλογιστείτε λίγο τον όγκο. Σίγουρα δεν είναι τόσο δύσκολο αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.
(ΚΚ): Επειδή καμιά φορά δεν αρκεί το κεντρικό κράτος και καμιά φορά θα πρέπει να ψάχνεται και από μόνη της μία διοίκηση, θεωρείτε ότι επόμενο διάστημα ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί ένα νοσοκομείο από μόνο του;
(ΛΓ): Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και αν προκύψει κάτι τέτοιο φυσικά θα το ψάξουμε. Στους στόχους μου είναι να γίνει το νοσοκομείο έναν όσο το δυνατόν πιο ευφυές νοσοκομείο γίνεται. Μακάρι να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, γιατί τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα και καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις τέτοιες ενέργειες. Εδώ όμως πρέπει να αναφέρω το κομμάτι της γραφειοκρατίας. Κάποια στιγμή συζητήσαμε με την τεχνική υπηρεσία να βάλουμε κάμερα στον χώρο γιατί είχαμε κάποια φαινόμενα κλοπών. Σκεφτείτε ότι πρέπει να πάρουμε άδεια από την αρχή προστασίας δεδομένων, υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από το προσωπικό το ίδιο, πιθανώς από το σύλλογο εργαζομένων… Μη νομίζετε ότι όλα είναι ρόδινα και μια απόφαση που θεωρείτε ορθολογιστική, θα έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι όταν είπα ότι θα βάλουμε κάμερες στο ασανσέρ που πρέπει να ανεβαίνουν μόνο φορεία, μου είπαν «την επομένη θα σας την ξηλώσουνε». Μπορεί να ακούγεται λίγο…
(ΚΚ): Ελληνικό. Απόλυτα ελληνικό ακούγεται. Δηλαδή δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση. Την ίδια στιγμή που μπορεί να βγαίνουν σε καφέ και μπαρ των Ιωαννίνων και καταγράφονται από κάμερα και το βλέπουν ότι ο χώρος φυλάσσεται. Έτσι κάνει ένας ιδιώτης. Θα πρέπει να φυλάξει τον χώρο του. Αλίμονο.
(ΛΓ): Και εγώ είμαι υπέρ στην εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και στους δημόσιους χώρους. Σας είπα πριν που λέγαμε κι αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη στελέχωση και σε σύγκριση με τα νοσοκομεία της Σουηδίας που μου αναφέρατε και γενικά με αυτά της Βόρειας Ευρώπης. Εκεί, υπάρχει η δυνατότητα στη διοίκηση του νοσοκομείου, αν βλέπει ότι υπάρχουν κάποιες ανάγκες στελέχωσης, άμεσα να προχωρήσει στην προκήρυξη και με πολύ γρήγορες διαδικασίες, ακόμα και μέσα σε ένα μήνα να στελεχωθεί. Εδώ, στα πλαίσια της διαφάνειας και της ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, θα πρέπει να στείλω αίτημα, να πάει στο υπουργείο, να συναποφασιστεί από πάρα πολλές μεριές… Δεν έχουμε αυτή την ευελιξία που ίσως θα έπρεπε να υπάρχει στη λήψη τέτοιων αποφάσεων.
(ΚΚ): Νομίζω έχουμε ξανασυζητήσει και με άλλους καλεσμένους ότι στην Ελλάδα το πιο μεγάλο της πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η γραφειοκρατία, αν εξαιρέσουμε αυτά τα οποία έχει υπογεγραμμένα για τα οποία ενδεχομένως έχει ευθύνες και οι ίδιοι οι πολίτες και το πολιτικό σύστημα.
(ΛΓ): Έχετε δίκιο. Είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα. Ευτυχώς βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου το υπουργείο ακούει, θέλει τις προτάσεις μας τις οποίες εμείς ως διοικητές τις υποβάλλουμε και προς την υγειονομική περιφέρεια προς το Υπουργείο. Πάρα πολλά από αυτά διορθώνονται και ελπίζουμε πως θα διορθωθούν και τα πιο σοβαρά. Αν και πολλές φορές είναι αρμοδιότητα περισσότερων του ενός υπουργείου.
(ΚΚ): Όσον αφορά το πολυδύναμο κέντρο; Μπορούμε να πούμε ότι και αυτό το χτυπάει σήμερα η γραφειοκρατία, ή τα μνημόνια ή όχι;
(ΛΓ): Έχει χτυπηθεί και από τη γραφειοκρατία και τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσα να πω ότι, ναι, έχει επηρεαστεί από το μνημόνιο. Αυτό γιατί είναι ένα κτίριο το οποίο χρειάζεται έναν τελευταίο διαγωνισμό, ένα μικρό διαγωνισμό για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ώστε να μπει μπροστά και να μας παραδοθεί καθώς δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στο Χατζηκώστα. Εκκρεμεί να κάνουμε εμείς την διοικητική του παραλαβή και από κει και πέρα είναι θέμα στελέχωσης. Ο οργανισμός που έχει καταρτιστεί, περιγράφει 64 άτομα προσωπικό και θα πρέπει να κινήσουμε λίγο αυτές τις διαδικασίες ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί και να λειτουργήσει. Είναι ένα πρότυπο κέντρο, θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του αλκοολισμού.
(ΚΚ): Άρα χρειαζόμαστε 64 ανθρώπους εξειδικευμένους.
(ΛΓ): Σε πλήρη ανάπτυξη, ναι. Γιατί έχει τρία τμήματα. Έχει τον συμβουλευτικό σταθμό, το κέντρο αλκοολισμού και το κέντρο χρηστών.
(ΚΚ): Έχουμε χρονοδιαγράμματα; Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση;
(ΛΓ): Αυτό για το οποίο δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, είναι για τη στελέχωσή του. Εκτιμώ πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει γίνει διοικητική παραλαβή. Αν δεν προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός για τον ξενοδοχειακό του εξοπλισμό, είχαμε και μία συνάντηση με τον περιφερειάρχη μαζί με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ τις προηγούμενες ημέρες καθώς θέλουνε το χώρο του κτιρίου ώστε να γίνει μονάδα του ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα. Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι για να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία θα πρέπει να γίνει η διοικητική παραλαβή και να τρέξουν οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες αυτό τον διαγωνισμό, που έχουν τη διαχειριστική επάρκεια. Να κάνουμε ένα αίτημα προς το υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να το ξεμπλοκάρουμε, τουλάχιστον από θέμα κατασκευαστικό και νομικό ώστε να είναι στα χέρια μας και να μπορούμε να το λειτουργήσουμε.
(ΚΚ): Άκουσα τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να έρθουν για θεραπεία, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι ο βεβαιωμένος αριθμός, δεν είναι ο πραγματικός αριθμός. Διότι κάποιος ακόμη δεν έχει πάει να το δηλώσει ότι έχω πρόβλημα με τον αλκοολισμό ή έχω πρόβλημα τα ναρκωτικά. Είμαστε και σε μία ευαίσθητη περιοχή.
(ΛΓ): Πιθανώς. Δεν το γνωρίζω όμως γιατί ξεφεύγει από τις δικές μου αρμοδιότητες.
(ΚΚ): Το λέω για τη σημαντικότητα της δημιουργίας αυτού του κέντρου.
(ΛΓ): Τα δεδομένα που μου μετέφερε ο κύριος Κατρίνης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, είναι ότι αυτή τη στιγμή στη μονάδα στην Πρέβεζα, σχεδόν ένας στους δύο που επισκέπτονται τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα, είναι από τα Γιάννενα. Επίσης, οι όμοροι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν κάποια μονάδα και παράλληλα, τα Γιάννενα είναι η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που δεν έχει μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Επίσης η κατεύθυνση από το υπουργείο είναι οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ να βρίσκονται εντός των νοσοκομειακών οργανισμών.
(ΚΚ): Για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Έχετε και μία άτυπη συνάντηση οι διοικητές της Ηπείρου. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθείτε σε αυτή την άτυπη συνάντηση;
(ΛΓ): Όχι, κάνουμε συναντήσεις σε μηνιαία βάση. Αύριο είναι η σειρά των Φιλιατών να μας φιλοξενήσει. Έχουμε ατζέντα με τα θέματα εκ των οποίων πάρα πολλά από αυτά είναι κοινά και αύριο θα είναι προσκεκλημένος και ο πρώην υφυπουργός υγείας, ο κύριος Μπέζας ο οποίος μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ όσο διάστημα συνέπεσε η διοίκηση των νοσοκομείων από εμάς, με την ιδιότητά του ως μέλος του υπουργείου υγείας.
(ΚΚ): Υπάρχει καλή διασύνδεση, καλή συνεργασία, κατά την άποψή σας, ή χρειάζεται και άλλη δουλειά μεταξύ των νοσοκομείων της Ηπείρου; Πρέπει να ρθουν κοντά; Και δεν είναι πάντα θέμα διοικητών, είναι θέμα και άλλων τμημάτων.
(ΛΓ): Τουλάχιστον σε επίπεδο διοικητών η συνεργασία μας είναι άριστη.
(ΚΚ): Μόνο που πολλές φορές δεν φτάνουν όλα στους διοικητές.
(ΛΓ): Γενικότερα ίσως στην περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένας επανασχεδιασμός των πραγματικών αναγκών και του χρειάζεται πραγματικά να υπάρχει στην περιοχή, αλλά είναι ένα ευρύτερο θέμα που ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα μιας ημερίδας όπου θα έπρεπε να κληθούν και άλλοι άνθρωποι, όχι μόνο τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Θεωρώ πάντως πως τα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων συν αυτό της Άρτας στηρίζουν πολύ καλά την περιοχή.
(ΚΚ): Με δεδομένο ότι ο σημερινός διοικητής της 6ης ΥΠΕ όπου ανήκει και το Χατζηκώστα, ορκίστηκε δήμαρχος στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αναμένουμε αντικατάσταση;
(ΛΓ): Ναι, θα τοποθετηθεί αυτές τις μέρες. Αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλη η υγειονομική περιφέρεια καθώς από την 1η Σεπτέμβρη ο κύριος Κατσίβελας εξελέγη και ανέλαβε δήμαρχος Τριφυλλίας. Υπάρχουν οι δυο υποδιοικητές, η θητεία των οποίων, αν δεν κάνω λάθος, λήγει 30 Οκτωβρίου. Πολύ πιθανό να ανανεωθεί η θητεία των υποδιοικητών. Έχουν ακουστεί κάποια ονόματα για τη θέση του διοικητή αλλά κάτι επίσημο δεν υπάρχει. Μέχρι να βγει το ΦΕΚ του διορισμού, διοικητής δεν υπάρχει.
(ΚΚ): Να κλείσω με μια οικονομική ερώτηση; Υπάρχουν δεδουλευμένα ή υπερωρίες που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί; Κοιτάζει η διοίκηση το ότι πρέπει να γίνεται πιο τακτική η πληρωμή τους;
(ΛΓ): Γίνονται οριζόντιες περικοπές. Τι σημαίνει αυτό; Ο προϋπολογισμός που έχουμε δεν επαρκεί για την κάλυψη του ποσού που βγαίνει αν πολλαπλασιάσουμε τις βάρδιες με το κόστος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε μηνιαία βάση να αναγκάζομαι να προβαίνω σε μία οριζόντια περικοπή. Στο διάστημα των 10 μηνών που είμαι εδώ, έχει γίνει προσπάθεια εξορθολογισμού. Να έρθει δηλαδή το πραγματικό πρόγραμμα πιο κοντά στον προϋπολογισμό. Και τα έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα σας πω ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό, από ένα ποσοστό 40% που παρέλαβα τον Ιανουάριο, να το ρίξουμε στο 6% τον Ιούλιο. Αυτό έγινε με κάποιες συγχωνεύσεις τμημάτων. Πληρώνονται αρκετά κοντά στην ώρα τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου που είναι η μισθοδοσία πληρώθηκε ως και ο Ιούλιος. Είμαστε πολύ κοντά, δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος. Δεν μιλάμε για τους μισθούς, μιλάμε για έξτρα υπηρεσίες. Είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο και μάλιστα προχθές που ήμουν στην υγειονομική περιφέρεια, επειδή στο ιατρικό προσωπικό γίνεται μία οριζόντια περικοπή διψήφιου αριθμού, κάναμε ένα αίτημα και πιστεύω ότι θα περάσει, για να μας στο χορηγηθεί ένα έξτρα ποσό για τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα μας επιτρέψει να είμαστε σε μονοψήφιο νούμερο, ενδεχομένως και σε μηδενικό.