(Σοφία Τσέπα): Θα μείνουμε στον χώρο της υγείας. Έχουμε κοντά μας τον κύριο Λάμπρο Γεωργόπουλο, διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Καλώς ήρθατε.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.
(ΣΤ): Να δούμε πως πήγαν τα πράγματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα την χρονιά που πέρασε.
(ΛΓ): Προχθές κάναμε έναν απολογισμό, παρουσία των Μ.Μ.Ε. της πόλης, με αφορμή την κοπή της πίτας του νοσοκομείου. Νομίζω ότι ήταν μία χρονιά που παρά τις δυσκολίες, τις αντίξοες συνθήκες και με δεδομένο ότι αναλάβαμε στο τέλος της χρονιάς, τον Δεκέμβρη του 2013 και γνωρίζοντας ότι έχουμε περιορισμένο προϋπολογισμό, λιγότερο προσωπικό και πιθανώς αυξημένη κίνηση, όλοι μαζί οι άνθρωποι του Χατζηκώστα ανταπεξήλθαμε, κρατήσαμε ψηλά το επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας και καταφέραμε και πάρα πολλά μέσα σε αυτή τη χρονιά. Υλοποιήσαμε περισσότερες από 100 δράσεις ως διοίκηση και λύσαμε προβλήματα που χρόνιζαν, όπως αυτό του πληροφοριακού συστήματος του νοσοκομείου. Είναι κάτι που δεν είναι εμφανές ακόμα στον πολίτη αλλά όταν επιλυθεί ο ασθενής θα εξυπηρετείται ταχύτερα, καλύτερα και όταν το προσωπικό του νοσοκομείου θα διεκπεραιώνει μια διαδικασία σε λιγότερο χρόνο. Μέσα στη χρονιά παραλάβαμε το καινούργιο αιμοδυναμικό μας εργαστήριο αξιοποιώντας χρήματα από κληροδότημα ευεργέτη Ηπειρώτη και παράλληλα την προηγούμενη Παρασκευή παραλάβαμε τα κλειδιά απ το κτήριο του Πολυδύναμου. Σας ανέφερα ενδεικτικά τρεις ενέργειες τις οποίες αξιολογώ υψηλότερα από τις υπόλοιπες. Το πολυδύναμο το είχα θέσει ως στόχο πέρυσι τέτοια εποχή, στην στοχοθεσία του νοσοκομείου. Έγιναν πάρα, πάρα πολλές ενέργειες όλη τη χρονιά, έλαβαν χώρα πάρα πολλές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, και επιτέλους καταφέραμε να κάνουμε τη διοικητική παραλαβή του κτιρίου. Από εδώ και πέρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία, με τη συνεργασία του υπουργείου υγείας, να δούμε πώς θα μπορέσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή να το βάλουμε μπροστά.
(ΣΤ): Καλά το παραλάβαμε, το πως θα το δουλέψουμε είναι το ζήτημα από δω και πέρα…
(ΛΓ): Οπωσδήποτε. Γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε ένα τέτοιο κτίριο, ολοκαίνουργιο, με τέτοιες προδιαγραφές και με τον λόγο για τον οποίο κτίστηκε, να παραμένει ένα άδειο κουφάρι. Πρέπει να του δώσουμε ζωή. Να προσληφθεί ο κατάλληλος κόσμος. Από τους ανθρώπους του νοσοκομείου, έχουν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες τα προηγούμενα χρόνια, έχει καταρτιστεί ο οργανισμός, το οργανόγραμμα λειτουργίας και από δω και πέρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το βάλουμε μπροστά.
(ΣΤ): Για το σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε;
(ΛΓ): Οπωσδήποτε. Οπωσδήποτε για τον συγκεκριμένο σκοπό.
(ΣΤ): Υπάρχει πολύ μεγάλο κενό για το συγκεκριμένο θέμα στην περιοχή…
(ΛΓ): Είχε ανακύψει ένα θέμα προ διμήνου περίπου, το οποίο δεν σας κρύβω ότι μας πήγε και πίσω στην διοικητική παραλαβή γιατί ήθελα να ελέγξω αν όντως έστεκε το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κτήριο του Χατζηκώστα. Τελικά, μιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση αυτού του κτηρίου. Έχει φτιαχτεί για συγκεκριμένο σκοπό. Ονομάζεται πολυδύναμο κέντρο αντιμετώπισης χρηστών ναρκωτικών και αλκοόλ. Μέσα στη χρονιά είχαμε πολλές επαφές με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ ο οποίος μας έχει ζητήσει να μπει μέσα στο κτήριο, όπως και το ΚΕΘΕΑ. Τόσο εγώ όσο και το ΔΣ του νοσοκομείου είμαστε θετικοί ως προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι είναι εντός των πλαισίων χρήσης του κτηρίου.
(ΣΤ): Μέχρι στιγμής δηλαδή δεν γνωρίζουμε πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν οι πόρτες;
(ΛΓ): Μη ξεχνάτε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο με αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, οπότε θέλουμε λίγο τον χρόνο μας. Υπάρχει μια καινούργια κυβέρνηση, μια καινούργια ηγεσία στο υπουργείο, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος να δούμε και τις προθέσεις. Από εμένα, σίγουρα θα επικοινωνηθεί, ήδη έχει γίνει επικοινωνία κατά την οποία έχει αναφερθεί ότι έχουμε αυτό το κτίριο στα πόδια μας. Επιπλέον τη Δευτέρα στείλαμε στο υπουργείο και την έκθεση πεπραγμένων του 2014 στην οποία μας ζητήθηκε να καταγράψουμε ποιες είναι οι ανάγκες του νοσοκομείο και ποια είναι τα προβλήματα, τι έχουμε σε εξέλιξη, τι υπάρχει σε εκκρεμότητα, τι δράσεις είχαμε αναλάβει όλη αυτή τη χρονιά που πέρασε και δεν σας κρύβω ότι το πολυδύναμο είναι στις προτεραιότητες.
(ΣΤ): Επειδή μου αναφέρατε την αλλαγή της κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια συνεχώς αλλάζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Σε κάποια πράγματα όμως θα πρέπει να έχουμε μία σειρά κύριε Γεωργόπουλε. Πόσο μάλλον στον τομέα της υγείας. Ξαναρχίζουμε απ την αρχή.
(ΛΓ): Καλώς ή κακώς, έτσι λειτουργεί το σύστημα. Και εγώ μέσα στο 2014, σε 14 μήνες που βρίσκομαι στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου, έζησα τρεις διαφορετικούς υπουργούς υγείας. Αναλογικά δηλαδή, ανά 5 μήνες έχουμε νέο υπουργό. Σίγουρα αυτό δεν βοηθάει στο να έχουμε μια συνέχεια. Μακάρι ο υπουργός υγείας να παρέμενε στη θέση του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά αυτό είναι κάτι που ξεφεύγει απ τη δικαιοδοσία μου. Εμείς, ως διοικητές των νοσοκομείων ακολουθούμε την στρατηγική και την πολιτική του υπουργού.
(ΣΤ): Η μείωση των προϋπολογισμών πόσο έχει επηρεάσει τη λειτουργία του νοσοκομείου;
(ΛΓ): Δεν επηρέασε σημαντικά όσον αφορά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Περισσότερο έχουμε επηρεαστεί από την απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού. Τα βγάζουμε πέρα με τη μείωση των προϋπολογισμών και υπήρξε και ένας εξορθολογισμός των δαπανών. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Όταν, για παράδειγμα, στη γναθοχειρουργική κλινική, μέσα σε 2 χρόνια χάσαμε 3 γιατρούς και έχουμε μείνει με έναν γιατρό, γίνεται κατανοητό πως δεν δύναται να υπάρξει κλινική με έναν ειδικευμένο γιατρό και χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς. Θα έπρεπε να είναι λίγο πιο γρήγορες οι διαδικασίες αναπλήρωσης των κενών θέσεων. Βέβαια είχαμε πέσει και πάνω στις μνημονιακές υποχρεώσεις οι οποίες όριζαν 1 αναπλήρωση για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις. Πλέον φτάνουμε σε οριακά επίπεδα λειτουργίας από άποψη ανθρώπινου δυναμικού.
(ΣΤ): Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε συνέχεια μηνύματα και καταγγελίες για τις εφημερίες.
(ΛΓ): Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στην καρδιολογική κλινική. Πριν 7 μήνες ήμασταν συν 3 γιατροί από όσους είμαστε σήμερα. Το φορτίο πέφτει σε αυτούς που μένουν. Δεν είναι κρυφό ότι πλέον, στο αιμοδυναμικό εργαστήριο μας καλύπτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εδώ και 5 μήνες, δεν δεχόμαστε επεμβατικά καρδιολογικά περιστατικά στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, παρότι μπορεί να εφημερεύουμε ως νοσοκομείο τις ζυγές μέρες, δεχόμαστε μόνο τα πρωινά. Όταν υπάρχει πρόβλημα, ενημερώνουμε και το ΕΚΑΒ και το Πανεπιστημιακό και μας εξυπηρετεί το Πανεπιστημιακό.
(ΣΤ): Υπάρχει καλή συνεργασία με το Πανεπιστημιακό;
(ΛΓ): Εξαιρετική.
(ΣΤ): Μη ξεχνάμε ότι ο κύριος Βάββας ήταν διοικητής στο Χατζηκώστα.
(ΛΓ): Ήταν, ναι. Νομίζω η περιοχή είναι τυχερή σε αυτό. Ίσως είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο καλή συνεργασία με τον κύριο Βάββα αλλά και με την αναπληρώτρια διοικήτρια, την κυρία Κωστάκη αλλά και με τους διοικητές των υπόλοιπων νοσοκομείων της Ηπείρου.
(ΣΤ): Είναι γεγονός πάντως ότι και τα δυο νοσοκομεία καλύπτουν πολύ μεγάλη περιοχή, όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα.
(ΛΓ): Αν πάτε μια μέρα στα έκτακτα θα δείτε ότι έρχεται κόσμος από όλη την Ήπειρο, από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα αλλά και από τη Νότια Αλβανία και τους όμορους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας. Έχει τύχει να δω ορθοπεδικό περιστατικό από την Καστοριά και καρδιολογικά περιστατικά από την Πτολεμαΐδα. Υπάρχει και ένα θέμα με τις υγειονομικές περιφέρειες. Τα Γρεβενά δεν διακομίζουν ασθενείς στα Γιάννενα αλλά στη Θεσσαλονίκη γιατί έχουν κοινή υγειονομική περιφέρεια αλλά μεμονωμένοι ασθενείς παίρνουν πρωτοβουλία και έρχεται προς τα δω.
(ΣΤ): Οι βασικές ανάγκες του νοσοκομείου αυτή την εποχή, ποιες είναι κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ): Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κόσμο στο διοικητικό κομμάτι. Να σας μιλήσω με νούμερα και να σας πω ότι η κάλυψη των οργανικών θέσεων, όπως αυτές προβλέπονται στο καταστατικό λειτουργίας του νοσοκομείου, αυτή τη στιγμή, είναι στο 86% του ιατρικού προσωπικού, στο 84% του νοσηλευτικού και στο 60% του διοικητικού. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προβλήματα στον διοικητικό τομέα του νοσοκομείου, στις γραμματειακές θέσεις δηλαδή.
(ΣΤ): Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πολλές μέρες που έχει αναλάβει όμως έχουμε ήδη ακούσει απ τον υπουργό κάποια πράγματα, περί επαναδημιουργίας του τομέα της υγείας στην χώρα μας και περί κατάργησης των 5 ευρώ. Πως τα βλέπετε όλα αυτά;
(ΛΓ): Μακάρι να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο κάθε υπουργός που αναλαμβάνει, έχει στο μυαλό του να βελτιώσει την κατάσταση και εμείς από κάτω, ως διοικητές είμαστε επιφορτισμένοι με το να υλοποιούμε τη στρατηγική και τις πολιτικές του υπουργείου. Τώρα, εξειδικευμένα τα μέτρα, δεν μπορώ να τα σχολιάσω γιατί ναι μεν αναφέρθηκε αλλά δεν μας έχει έρθει κάποια εγκύκλιος που να καταργεί το 5ευρο. Το μόνο που μας έχει ζητηθεί, είναι να ετοιμάσουμε την έκθεση πεπραγμένων η οποία απεστάλη την προηγούμενη Δευτέρα.