(Βλάσης Ντόκας): Κύριε Γεωργόπουλε καλησπέρα.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο.
(ΒΝ): Χρόνια πολλά και σε σας κύριε Γεωργόπουλε. Λοιπόν, κάποια στιγμή σας είδα να συγκινείστε.
(ΛΓ): Σήμερα είναι μία μέρα δύσκολη, στενάχωρη, μετά από δύο χρόνια στη θέση του διοικητή. Είναι πάρα πολλές εικόνες αυτά τα δύο χρόνια και όμορφες και δύσκολες. Και σίγουρα είναι μία ιδιαίτερη μέρα σήμερα.
(ΒΝ): Είναι κατανοητό αυτό. Είναι τιμή σας, είπατε στο τέλος του βίντεο, που παύεστε με αυτή τη διαδικασία…
(ΛΓ): Υπό αυτές τις συνθήκες, σε αυτό το περιβάλλον, από αυτούς τους ανθρώπους…
(ΒΝ): Τι εννοείτε;
(ΛΓ): Θεωρώ ότι η αρνητική αξιολόγηση από κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους έχει θετικό πρόσημο.
(ΒΝ): Δηλαδή;
(ΛΓ): Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά τι εννοώ.
(ΒΝ): Λέτε ότι οι αξιολογητές δεν ήταν άξιοι να αξιολογήσουν;
(ΛΓ): Ήταν μία διαδικασία προσχηματική.
(ΒΝ): Πριν από λίγο ρώτησα εδώ τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα, τον Γιάννη Στέφο, ακριβώς για τη δική σας περίπτωση και για την απομάκρυνσή σας από το Χατζηκώστα. Καλά λόγια μου είπε για εσάς, όπως καλά λόγια ακούμε από πολλούς, πράγματι, αλλά μου είπε ότι με κομματικές διαδικασίες είχατε επιλέγει και εσείς και οι υπόλοιποι διοικητές, με κομματικές διαδικασίες τώρα μπορεί να οριστούν και οι νέοι διοικητές. Βέβαια, ο Γιάννης Στέφος δεν απεδέχθη ότι υπάρχουν τώρα κομματικές διαδικασίες, ούτε στις επιλογές των νέων…
(ΛΓ): Αποδέχτηκε ότι μπήκα με κομματικές και βγήκα με αξιοκρατικές; Το ακριβώς αντίθετο συνέβη.
(ΒΝ): Μπήκατε με μια κομματική διαδικασία, αξιολογηθήκατε…
(ΛΓ): Διαφωνώ.
(ΒΝ): Μη μου πείτε ότι δεν υπήρχε η κομματική αξιολόγηση στις διαδικασίες ορισμού των διοικητών πριν δυο χρόνια…
(ΛΓ): Με ξέρετε πολύ καλά, έχουμε και φιλική σχέση.
(ΒΝ): Η αλήθεια είναι ότι είστε προσωπικός μου φίλος και άρα είμαι υποκειμενικός απέναντί σας.
(ΛΓ): Το βιογραφικό μου είναι στη διάθεση όλου του κόσμου, μπορεί να το δει. Δεν λέω, υπάρχουν σίγουρα πολύ καλύτερα βιογραφικά σε άλλα επίπεδα αλλά πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, το βιογραφικό μου ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες ενός τέτοιου οργανισμού.
(ΒΝ): Ήταν κομματικές οι αξιολογήσεις των διοικητών και πριν δυο χρόνια; Συνολικά, σε τι ποσοστό ήταν κομματικές;
(ΛΓ): Δεν μπορώ να μιλήσω για τους υπόλοιπους. Θα σας πω ότι η δική μου δεν ήτανε.
(ΒΝ): Αυτές οι αξιολογήσεις ήταν κομματικές ανέκαθεν. Και στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση και δυστυχώς συνεχίζονται έτσι.
(ΛΓ): Ο θεσμός του διοικητή ξεκίνησε από το 2000. Πρόεδροι και έπειτα, από το 2004, διοικητές. Πράγματι, στο παρελθόν ήταν έντονα πολιτικές θέσεις και μάλιστα η κυρία Τζούφη, βουλευτίς του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ σε δική σας συνέντευξη, Μάρτιο ή Απρίλιο, να λέει όταν τη ρωτήσατε αν θα φύγουν οι διοικητές, ότι αυτές οι θέσεις είναι πολιτικές. Περάσαμε δε όλο το 2015 από αυτή τη διαδικασία, του να βρισκόμαστε υπ ατμών καθημερινά από τις 26 Γενάρη ως και σήμερα χωρίς καμία επικοινωνία με το υπουργείο υγείας. Διαφωνώ με την άποψη ότι αυτές οι θέσεις είναι πολιτικές. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, οι θέσεις είναι managers, με κλειστά, τριετή συμβόλαια. Θα σας πω και κάτι άλλο. Μέσα στο ’15, με αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο που βιώναμε, με τους εκάστοτε υπουργούς υγείας κάθε δυο μέρες να δηλώνουν «φταίνε οι διοικητές, θα διώξουμε τους διοικητές», με το να ζητάνε τις παραιτήσεις των διοικητών…
(ΒΝ): Μιλάτε για τον πρώην, τον κύριο Κουρουμπλή;
(ΛΓ): Γιατί οι νυν τι κάνουν;
(ΒΝ): Συνέχισαν την ίδια τακτική;
(ΛΓ): Ο κύριος Πολάκης, που μου λέτε ότι ήταν αξιοκρατική η διαδικασία…
(ΒΝ): Εγώ δεν είπα ότι ήταν αξιοκρατική, αλίμονο! Είπα ότι ανέκαθεν οι θέσεις αυτές ήταν κομματικές και εξακολουθούν να είναι.
(ΛΓ): Και εγώ σας λέω ότι διαφωνώ και τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση δεν συνέβη αυτό. Σίγουρα στην πορεία συνεργάζεσαι με κάποιους ανθρώπους, συνεργάζεσαι με την κυβέρνηση και με το Υπουργείο Υγείας. Θέλω να γυρίσω όμως σε αυτό που λέγαμε. Ο κύριος Πολάκης, την 1η ημέρα του στο υπουργείο, το πρώτο πράγμα που δήλωσε ήταν: «ο πρώτος μου στόχος είναι να ξηλώσω τους διοικητές των νοσοκομείων». Μπορούμε λοιπόν μετά να πούμε ότι ακολουθήθηκε μια αξιοκρατική διαδικασία;
(ΒΝ): Δεν το συζητάμε αυτό κύριε Γεωργόπουλε, είναι ολοφάνερο πως δεν ήταν μια αξιοκρατική διαδικασία, ότι και να λέει ο κύριος Στέφος, ότι και να λέει ο οποιοσδήποτε…
(ΛΓ): Ο κύριος Στέφος είναι πολιτικός, εγώ δεν είμαι πολιτικός. Εγώ είμαι επαγγελματίας μάνατζερ, είμαι τεχνοκράτης. Ο κύριος Στέφος είναι πολιτικός, μπορεί να τα στρογγυλέψει και να πει ότι θέλει, όπως ο κύριος Μαντάς και η κυρία Τζούφη.
(ΒΝ): Για πείτε μου λίγο, γιατί δεν αναφέρεστε τυχαία στον κύριο Μαντά… Πιστεύετε ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση βουλευτών εναντίον σας;
(ΛΓ): Θα αφήσω τον κόσμο να κρίνει. Ο κύριος Μαντάς ήρθε στο γραφείο μου την εβδομάδα πριν τις εκλογές και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση τον δεχόμουν στον γραφείο μου και τον ενημέρωνα όπως όφειλα να κάνω με όλο τον κόσμο, καθώς η άποψή μου είναι ότι η υγεία δεν έχει χρώματα, ενώ τους καλοδέχτηκα και τους είπα καθίστε να σας πω ποια είναι τα προβλήματα, ποιοι είναι οι στόχοι που δουλεύω αυτή τη στιγμή, μου απαντάει επί λέξει «δεν μας νοιάζει τίποτα, θα καθίσουμε ένα λεπτό γιατί ξέρουμε τα πάντα και αυτό που ήρθαμε να σας πούμε είναι ότι τη Δευτέρα θα είμαστε κυβέρνηση και στο μεταβατικό στάδιο που θα υπάρξει θέλουμε να κάνετε μια ήπια διαχείριση».
(ΒΝ): Με τι ύφος τα έλεγε αυτά; Με ύφος απειλητικό;
(ΛΓ): Με ύφος «κάνε τα κουμάντα σου γιατί αργά ή γρήγορα θα αποτελέσεις παρελθόν». Δεν πτοήθηκα, όπως και όταν ζητήθηκαν οι παραιτήσεις από τον κύριο Κουρουμπλή. Τότε μάλιστα, του έστειλα και ένα γράμμα στο οποίο τεκμηριώνω το γιατί δεν παραιτούμαι. Όλοι οι διοικητές προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τα νοσοκομεία όρθια με πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι συνθήκες είναι αντίξοες από το 2013 με το 30% του προϋπολογισμού σε σχέση με 5 χρόνια πριν, το προσωπικό έφυγε χωρίς να αναπληρώνεται, προσλήψεις δεν γίνονται και παράλληλα υπήρχαν μνημονιακές απαιτήσεις. Είναι μια λέξη που δεν μου αρέσει αλλά μας κατηγορούσανε ως μνημονιακούς διοικητές. Τι έχει αλλάξει αυτή τη στιγμή από το μνημόνιο που εμείς καλούμαστε να υλοποιήσουμε; Μην ξεχνάτε ότι εμείς δεν χαράσσουμε πολιτική. Πολιτική χαράσσει η κυβέρνηση, ο υπουργός υγείας. Οι διοικητές ήμασταν οι εκτελεστές της πολιτικής τους. Και χρειάζονται καλοί μάνατζερς για αυτό. Αν λοιπόν εγώ ήμουν καλός «μνημονιακός» διοικητής, τώρα που εφαρμόζουν το μνημόνιο επί 10, μάλλον θα ήμουν ακόμα καλύτερος.
(ΒΝ): Υπήρξαν παρεμβάσεις για την απομάκρυνσή σας;
(ΛΓ): Αυτό δεν το ξέρω και δεν με απασχολεί. Πραγματικά δεν με απασχολεί και μη νομίζει ο κόσμος ότι φεύγω με πικρία. Φεύγω πραγματικά χαρούμενος που γνώρισα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, τους ανθρώπους του Χατζηκώστα με τους οποίους αναπτύξαμε σχέσεις. Κάναμε πάρα πολλή δουλειά. Έβαλα και εγώ το πετραδάκι μου να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο. Πετύχαμε αρκετά σε αυτό το διάστημα των 2 ετών. Σίγουρα, αυτοί που πρέπει να καρπωθούν την επιτυχία είναι οι άνθρωποι του Χατζηκώστα, το Ιατρικό, το νοσηλευτικό, το διοικητικό προσωπικό. Θέλω να σταθώ και σε κάτι ακόμα. Πρέπει άμεσα να υπάρξει διοίκηση στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί τέτοιοι οργανισμοί να μένουν ακέφαλοι. Ανεξάρτητα απ’ το αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση απομάκρυνσής μου, είναι τεράστιο λάθος το να μένει ακέφαλο το νοσοκομείο. Πραγματικά, είναι επικίνδυνο. Δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών ειδήσεων αλλά μιλάμε για τεράστιους οργανισμούς με προβλήματα που ξεχειλίζουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει επικινδυνότητα και θα έπρεπε να υπάρχει διάδοχη κατάσταση έναν μήνα πριν την αποχώρηση των προηγούμενων διοικήσεων ώστε να γίνει σωστή παράδοση/ παραλαβή.
(ΒΝ): Έχετε δίκιο σε αυτό. Να μείνουμε για λίγο την αποχώρησή σας. Υποστήκατε ψυχολογική πίεση όλο αυτό το διάστημα, έτσι; Το είπατε και στην συνέντευξη Τύπου. Πως εκδηλωνόταν αυτή;
(ΛΓ): Κύριε Ντόκα, εσείς βρίσκεστε εδώ και κάνετε τη δουλειά σας. Ο ιδιοκτήτης αυτής της επιχείρησης έρχεται κάθε μέρα και λέει τα χειρότερα για εσάς. Με τι ψυχολογία, με τι όρεξη, με τι κίνητρο θα κάνετε τη δουλειά σας;
(ΒΝ): Πέρα από αυτό που αιωρούνταν, υπήρχαν και συγκεκριμένες κρούσεις; Πέρα από αυτό που έκανε ο κύριος Μαντάς πριν από τις εκλογές, υπήρξαν συγκεκριμένες κρούσεις από στελέχη;
(ΛΓ): Όχι ιδιαίτερα. Υπήρχε παντελής αδιαφορία. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ήταν υπουργός υγείας ο κύριος Γεωργιάδης, για τον οποίο ενδεχομένως κάποιοι έχουν κακή εικόνα και όταν ετοιμαζόταν να αναλάβει δεν τον εμπιστεύονταν, ήταν ο μόνος υπουργός υγείας που μας «έτρεχε» τόσο. Κάθε μήνα ήμασταν στην Αθήνα, σε συναντήσεις επί συναντήσεων. Να δει τι κάναμε, τους στόχους, να δει ποια προβλήματα λύσαμε… Φέτος, έναν ολόκληρο χρόνο, οι διοικητές των νοσοκομείων πήγαμε στο υπουργείο υγείας μόνο μια φορά. Και ξέρετε γιατί; Πήγαμε σε μία συνέντευξη αξιολόγησης, η οποία ήταν –ξαναλέω- προσχηματική. Και δεν με πειράζει το πώς λειτουργεί ο καθένας. Εγώ θα φύγω, ουδείς αναντικατάστατος. Πρέπει όμως να κρατάμε ψηλά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, με τους δεδομένους πόρους που έχουμε αυτή τη στιγμή και που είναι πολύ χαμηλότεροι. Η τεκμηριωμένη άποψή μου, με βάση την επιστημονική μου κατάρτιση αλλά και την εμπειρία μου, είναι ότι χρειάζεται επιστημονική διοίκηση πλέον στις μονάδες υγείας. Όπως πιθανώς μία άλλη λύση για να τα βγάλουμε πέρα, θα ήταν μια επαναχαρτογράφηση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής. Χρειάζονται πάντως ριζικές αλλαγές και ανθρώπους που μπορούν να λάβουν αποφάσεις σημαντικές.
(ΒΝ): Έχετε την πρόθεση να στραφείτε στη δικαιοσύνη για επαγγελματική και ηθική βλάβη;
(ΛΓ): Ναι, πραγματικά αισθάνομαι ότι έχω υποστεί επαγγελματική βλάβη γιατί ζούμε σε μία μικρή κοινωνία. Εγώ είμαι από τα Γιάννενα, αυτό είναι το επάγγελμά μου αυτό δεν μπορεί ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Κουρουμπλής, να συνυπογράφει με τέσσερις υπουργούς τον Ιούνιο να περνάει νομοσχέδιο ότι δύναται να αντικαταστήσει τους διοικητές με δική του απόφαση, καταργώντας όλες τις διαδικασίες λόγω ανικανότητας των διοικητών να διοικήσουν. Τώρα έκαναν μία επιτροπή αξιολόγησης. Τον Ιούνιο ήταν όλοι οι διοικητές άχρηστοι και ανίκανοι και μετά από τρεις μήνες κάνουν επιτροπή να αξιολογήσουν ποιους; Αυτούς που λέγανε «ανίκανους»; Νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά σε μια ευνομούμενη κοινωνία.
(ΒΝ): Αυτά συνιστούν ηθική και επαγγελματική βλάβη λέτε;
(ΛΓ): Φυσικά. Εγώ αύριο θα βγω στην αγορά. Δεν μπορεί κάποιος να με χαρακτηρίζει ανίκανο. Προσπάθησα και πραγματικά έδωσα όλες μου τις δυνάμεις εκεί. Μπορεί να έκανα και λάθη…
(ΒΝ): Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος σας κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ): Δεν μου έρχεται κάποιο, θα πρέπει να το σκεφτώ αρκετά καλά για να βρω κάτι.
(ΒΝ): Πείτε μου για το μεγαλύτερο επίτευγμα σύμφωνα με τη δική σας άποψη, σε αυτά τα δύο χρόνια.
(ΛΓ): Το σημαντικότερο ήταν η επίλυση του πληροφοριακού συστήματος. Ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα. Ήταν ένα πρόβλημα από το οποίο το νοσοκομείο κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να κλείσει. Πραγματικά, μισή ώρα «πέφτει» το πληροφοριακό σύστημα και παγώνουν τα πάντα. Επί 10 χρόνια υπήρχε μια δικαστική διαμάχη, το ανέλαβα προσωπικά και το λύσαμε. Μάλιστα τώρα ήμουν σε διαδικασία επέκτασης του πληροφοριακού συστήματος με την οποία θα έφτιαχνε ένα έξυπνο, ένα ευφυές νοσοκομείο με πάρα, πάρα πολλά οφέλη σε κόστος, ανθρωποώρες, εξυπηρέτηση των ασθενών. Θα πηγαίναμε σε μία άλλη κατάσταση. Μακάρι ο επόμενος να το συνεχίσει και εγώ θα είμαι εδώ, αν και με χρειαστεί να τον βοηθήσω και να του μεταδώσω την εμπειρία μου.
(ΒΝ): Φεύγοντας, τι λέτε; Τι λέτε στον κόσμο, στους εργαζόμενους εκεί;
(ΛΓ): Έχω να πω τα καλύτερα για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Και λέω για την συντριπτική πλειοψηφία γιατί σε έναν οργανισμό 1.000 εργαζομένων ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερες.
(ΒΝ): Όχι κάποιες, αρκετές. Και φακελάκια υπάρχουν… Ο κόσμος γνωρίζει διάφορα για τη δημόσια υγεία.. Δεν είναι χώρος αγγέλων η δημόσια υγεία…
(ΛΓ): Όχι, δεν είναι χώρος αγγέλων αλλά εγώ σε αυτά τα δυο χρόνια δεν έλαβα καμία γραπτή καταγγελία.
(ΒΝ): Δεν έγινε γραπτή καταγγελία;
(ΛΓ): Ούτε μια.
(ΒΝ): Φταίνε και οι πολίτες για αυτό…
(ΛΓ): Θέλω να ευχαριστήσω το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Με στήριξαν από την πρώτη στιγμή, με βοήθησαν και δεν θα πετυχαίναμε πράγματα αν δεν είχαμε αυτή την αγαστή συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω και εσάς τους δημοσιογράφους που κάνατε τη δουλειά σας αλλά με σωστό χειρισμό των θεμάτων που θέλανε ιδιαίτερη ευαισθησία. Έχω να πω τα καλύτερα για τη στάση που κράτησε όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος της πόλης αυτά τα δυο χρόνια. Ευχαριστώ θερμά την τοπική κοινωνία, τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε, την περιφέρεια, τον δήμο, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, με εξαιρετικούς ανθρώπους. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΠΑΠΑ, τους διευθυντές των κέντρων υγείας, της πρωτοβάθμιας και το προσωπικό των κέντρων υγείας που ναι μεν έχει φύγει από μας η επίβλεψή τους αλλά περάσαμε ένα μικρό διάστημα μαζί.
(ΒΝ): Αποφεύγατε τα πολιτικά σχόλια όσο ήσασταν διοικητής του νοσοκομείου. Τώρα που αποχωρήσατε από το Χατζηκώστα, θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για το πώς διαχειρίζεται γενικότερα τη δημόσια υγεία αυτή η κυβέρνηση; Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, μάλιστα το επόμενο θέμα μου αφορά στην αναγκαιότητα κάλυψης με προσωπικό των κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.
(ΛΓ): Υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν ωραιοποιώ την κατάσταση.
(ΒΝ): Την πολιτική της κυβέρνησης αυτής στη δημόσια υγεία πως την χαρακτηρίζετε;
(ΛΓ): Σεβάστηκα τον θεσμικό μου ρόλο και δεν έκανα ποτέ πολιτική τοποθέτηση. Μιλούσα πάντα με δεδομένα και όσο ήμουν διοικητής ουδέποτε τοποθετήθηκα πολιτικά. Οι συνεντεύξεις μου είναι όλες «ανεβασμένες» στο YouTube, σε καμία δεν θα δείτε πολιτικό σχόλιο. Όπως είπα και πριν, η υγεία δεν θα έπρεπε να έχει χρώματα. Αυτή ήταν ανέκαθεν η πεποίθησή μου, ρωτήστε όλο το προσωπικό, κάποιον ασθενή ή κάποιον συνοδό εάν ποτέ αναφέρθηκα σε πολιτικά ζητήματα. Από σήμερα που πλέον δεν είμαι διοικητής σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ., μπορώ να κάνω πολιτική τοποθέτηση καθώς δεν έχω θεσμικό ρόλο. Η κατάσταση στην υγεία δεν έχει αλλάξει. Αν δείτε τι έγινε όλο αυτό το διάστημα θα σημειώσετε μόνο την κατάργηση του πεντάευρου, γεγονός τραγικό κατ εμέ αλλά και για όλους τους ανθρώπους εντός των νοσοκομείων.
(ΒΝ): Κάποιοι ίσως δεν το είχαν…
(ΛΓ): Η πρόσβαση ουδέποτε αποκλείστηκε σε κανέναν. Το πεντάευρο ήταν για προγραμματισμένο, τακτικό ραντεβού με ειδικευμένο γιατρό. Απαξιώνουμε και τον γιατρό έτσι. Υπάρχουν ασθενείς που κάνουν υπερχρήση του συστήματος υγείας. Βοηθούσε να κοντρολάρεται η ροή των ραντεβού. Για τα νοσοκομεία ήταν ένα σημαντικό έσοδο. Οι ανασφάλιστοι είναι ένας μύθος που καλλιέργησε αυτή η κυβέρνηση καθώς οι ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση με νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, με υπουργό τον κύριο Γεωργιάδη και υφυπουργό τον κύριο Μπέζα, τον Ιούνιο του 2014. Το 2015 «έτρεξε» με τους προϋπολογισμούς του 2014. Δεν είδα κάτι διαφορετικό να υλοποιείται. Η μόνη παρέμβαση που έκανε η νυν και η πρώην ηγεσία του υπουργείου υγείας, δηλαδή ο κύριος Κουρουμπλής, ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης ήταν να καταργήσουν το 5ευρο και να ξηλώσουν τους διοικητές των νοσοκομείων. Θα σας πω ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στους γιατρούς των κέντρων υγείας τους κόβουν το 40-60% του μισθού τους.
(ΒΝ): Δηλαδή, βλέπετε διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα; Τι βλέπετε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας; (ΛΓ): Κατά το πρώτο 7μηνο δεν είδα κάποια κίνηση. Πραγματικά. Αδράνεια και απραξία. Από τον Σεπτέμβριο και μετά βλέπω μία κινητικότητα αλλά κατά τη γνώμη μου, προς την απολύτως λάθος κατεύθυνση.
(ΒΝ): Εγώ, το είπα και πριν, είμαι φίλος σου και είμαι υποκειμενικός αλλά με τα όσα έχω δει και έχω ακούσει απ τους συμπολίτες μας όλο αυτό το διάστημα, θεωρώ πως είσαι απόλυτα επιτυχημένος ως διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση αυτή.