Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βλάσης Ντόκας): Έχετε διατελέσει στον χώρο της υγείας, θα ξεκινήσουμε όμως με το προσφυγικό. Θα ήθελα τη σκέψη σας για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα. Βέβαια, το προσφυγικό –το έχουμε ξαναπεί- είναι ένα πρόβλημα μεγαλύτερο απ τη χώρα μας όμως όσον αφορά αναλογικά στη διαχείριση του προσφυγικού εδώ, τι λέτε;

(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Νομίζω πως όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και σε αυτό, η κυβέρνηση αδυνατεί να το χειριστεί. Αυτή το δημιούργησε το πρόβλημα. Τα νούμερα το λένε, πόσοι ήταν οι πρόσφυγες το ’14 και πόσοι το ’15. Ήταν υπέρ της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων , έκαναν δηλώσεις ότι οι πρόσφυγες λιάζονται με αποτέλεσμα να δοθεί το σήμα στην από κει μεριά ότι είναι ελεύθερα τα σύνορα, ήρθαν και τώρα δεν έχουμε τι να τους κάνουμε. Σίγουρα πρέπει να τους φροντίσουμε, δεν το συζητώ αυτό, αλλά νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη σε πάρα πολλούς τομείς και το προσφυγικό είναι ένας από αυτούς τους τομείς.

(ΒΝ): Πάμε να δούμε την εικόνα της αξιολόγησης και το πώς εξελίσσεται αυτή. Κύριε Γεωργόπουλε, εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και πόσο επώδυνα θα ολοκληρωθεί είναι το ερώτημα…

(ΛΓ): Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά να απαντώ στο ερώτημά σας. Είναι προφανέστατο πως το 2014 βρισκόμασταν σε ένα καλό δρόμο. Βγαίναμε  από το τούνελ και ξαφνικά ενάμιση χρόνο μετά καλούμαστε να υπογράψουμε δυσβάσταχτα μέτρα. Πενταπλάσια, δεκαπλάσια από το mail Χαρδούβελη. Το αν θα ολοκληρωθεί ή όχι δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα ολοκληρωθεί. Πως ότι τους πούνε θα το υπογράψουν προκειμένου να μην χαθεί η εξουσία και πως ότι θα κάνουνε στη συνέχεια, θα το ψηφίσουν και οι 153 -154 βουλευτές.

(ΒΝ): Αυτό φαίνεται πιθανό, φαίνεται συμπαγής αυτή τη στιγμή η κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…

(ΛΓ): Το πρόβλημα θα είναι στην υλοποίηση βέβαια γιατί ως τώρα δεν…

(ΒΝ): Ε, μα γιατί έτσι ή αλλιώς η κοινωνία δεν αντέχει άλλη φορολογία. Δεν αντέχει άλλα μέτρα…

 (ΛΓ): Εννοείται. Θα έπρεπε να ήταν τελείως διαφορετικά τα μέτρα και όχι στη φορολόγηση. Δική μου άποψη προσωπική, ξαναλέω, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση αν δεν περάσει την αξιολόγηση έχει έξι με επτά εβδομάδες ζωή, αν την περάσει 6 με 7 μήνες ζωής.

(ΒΝ): Δηλαδή βλέπετε πολιτικές εξελίξεις ακόμα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και περάσει από την ελληνική Βουλή, βλέπετε στο τέλος του 16 εξελίξεις;

(ΛΓ): Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιήσουν αυτά τα μέτρα. Δεν αντέχει ο κόσμος. Δεν έχει, δεν μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους.  Έξω στην αγορά, οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή δεινοπαθούν. Δεν υπάρχει ρευστότητα!

(ΒΝ): Η Νέα Δημοκρατία όμως, έχει εναλλακτική πρόταση σε αυτή τη φάση; Έχει εναλλακτική λύση;

(ΛΓ): Σίγουρα είναι καλύτερη στο να διαχειριστεί την κατάσταση. Πάρα πολύ καλύτερη. Εδώ νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει κάποιες δογματικές αντιλήψεις οι οποίες είναι αντίθετες και με τα μέτρα που υπογράφουν. Τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία έχει μία πιο φιλελεύθερη πολιτική είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα είναι…

(ΒΝ): Μα είναι φιλελεύθερος και ο κύριος Τσίπρας. Έτσι τον λέει τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία μετά την υπογραφή με την Cosco.

 (ΛΓ): Νομίζω ότι ζούμε έναν ψευδοκομμουνισμό που προσπαθεί να είναι φιλελεύθερος. Έχουμε έναν ψευδοκομμουνιστή που προσπαθεί να είναι φιλελεύθερος. Περίεργες καταστάσεις.

(ΒΝ): Μάλιστα. Ακούω την άποψη, αξιολογείται. Γενικότερα πώς αξιολογείτε πως εξελίσσεται η κυβερνητική πρακτική στη χώρα 15 τώρα μήνες;

(ΛΓ): Νομίζω ότι ειδικά το πρώτο 9μηνο, η πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τραγική. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «φύγαμε από αυτό» αλλά ποιος τους είχε ορίσει αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος είχε ορίσει τον Βαρουφάκη Υπουργό Οικονομικών για να διαχειριστεί το μνημόνιο; Ποιος είχε ορίσει την Κωνσταντοπούλου πρόεδρο της Βουλής; Οι ίδιοι δεν ήταν; Δεν ρίξαν την κυβέρνηση Σαμαρά…

(ΒΝ): Ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό είναι σαφέστατο. Έχει ευθύνες, λέτε, ο κύριος Τσίπρας;

 (ΛΓ): Τρομακτικές! Και θα το αποδείξει η ιστορία. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον, που μπορώ να αναφερθώ.

(ΒΝ): Από πού προκύπτει αυτό; Θέλω να ακούσω κάποιες σκέψεις γι αυτό. Κάποιες επιμέρους σκέψεις σας.

(ΛΓ): Θα σας απαντήσω με μια ερώτηση. Πείτε μου εσείς, αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες που έχει ωφεληθεί η κοινωνία απ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ; Τι έχει πάει καλύτερα; Πείτε μου εσείς έναν τομέα. Στην παιδεία με τον κύριο Φίλη; Με τον κύριο Δρίτσα που δεν επέτρεπε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και σήμερα οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε επαφή και μας λένε ότι δεν πουλήθηκε, απλά μεταβιβάστηκαν οι μετοχές; Παίζουν και με τη νοημοσύνη του κόσμου δηλαδή.

(ΒΝ):  Στην υγεία με την οποία έχετε ασχοληθεί; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα; Κατ αρχάς, δεν ξέρω, απ όταν αποχωρίσατε από το Χατζηκώστα δεν έχει οριστεί νέος διοικητής, έτσι;

(ΛΓ): Εγκληματικό! Άλλο ένα κομμάτι αυτής της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας το οποίο διοικείται από δυο ανθρώπους που ήταν οι μεγαλύτεροι συνδικαλιστές του συστήματος και αυτοί που κατέβαιναν στους δρόμους. Ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης. Αντίθετοι στα πάντα, σε ότι βελτιωτική κίνηση. Και κάνανε αυτούς τους ανθρώπους, Υπουργό και αναπληρωτή Υπουργό υγείας! Όχι, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας είναι ακέφαλα. Εγκληματικό.  Δεν παίρνονται αποφάσεις και μπορώ να τεκμηριώσω πως αυτό είναι επιζήμιο για το κράτος. Κοστίζει πάρα πολλά χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο το γεγονός ότι τα νοσοκομεία είναι ακέφαλα και πάλι καλά που στηρίζεται στο φιλότιμο κάποιων ανθρώπων που είναι μέσα, της πλειονότητας των ανθρώπων που είναι μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας και πραγματικά τρέχουνε με το φιλότιμο. Τα τρέχουν οι διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας χωρίς να έχουν καμία γνώση από προμήθειες, από οικονομικά, από απολογιστική, από νέες τεχνολογίες. Κύριε Ντόκα, να σας πω ότι ξεκίνησαν και οι τοποθετήσεις των πρώτων διοικητών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ρόδου καθώς πριν δύο μέρες ανακοινώθηκε η νέα διοικήτρια του νοσοκομείου Ρόδου. Σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι οκτώ διοικητές στα νησιά, με πρόφαση το προσφυγικό και την επίλυση των προβλημάτων λόγω των προσφύγων σε αυτά τα νησιά. Δυστυχώς τα βιογραφικά δεν είναι διαθέσιμα ενώ θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα να μπορούμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Οι πληροφορίες που συλλέγω, γιατί ασχολούμαι πάρα πολύ με τον τομέα της υγείας, είναι ότι οι μισοί τουλάχιστον είναι συνταξιούχοι! Σε μία εποχή που η ανεργία στον παραγωγικό πληθυσμό φτάνει στο 50%, τοποθετούμε διοικητές νοσοκομείων συνταξιούχους, χωρίς γνώσεις πάνω στη διοίκηση μονάδων υγείας ενώ υπάρχουν πάρα πολλά νέα παιδιά, ορεξάτα, με συγκεκριμένες σπουδές, με συγκεκριμένες γνώσεις και ειδικά τη στιγμή που αυτές οι θέσεις που απαιτούν τρομερή γνώση νέων τεχνολογιών, γνώσεις του περιβάλλοντος. Η τάση  πανευρωπαϊκά και παγκόσμια είναι οι διοικητές να μην είναι γιατροί και στην προκειμένη περίπτωση, στην Ρόδο, ο διοικητής του Κέντρο Υγείας είναι γιατρός. Οδοντίατρος…

(ΒΝ):  Κλείνοντας να πάμε στη Νέα Δημοκρατία λίγο. Εξελίσσονται εσωκομματικές εκλογές για τα όργανα. Ακούστηκε κάποια στιγμή το όνομά σας ότι θα διεκδικήσετε την προεδρία της τοπικής ΝΔ. Αυτή τη στιγμή είναι δύο αυτοί που διεκδικούν την προεδρία, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Σάκης Βλέτσας. Θέλετε να τοποθετηθείτε δημόσια υπέρ κάποιου απ τους δυο;

(ΛΓ):  Όχι, αλίμονο. Υπάρχει ένα εκλεκτορικό σώμα, το εκλεκτορικό σώμα αυτό νομίζω είναι γύρω στα 130 άτομα, θα αποφασίσει. Εύχομαι καλή επιτυχία και στους δύο. Πράγματι ακούστηκε το όνομά μου και ευχαριστώ τους ανθρώπους που με προσέγγισαν.

(ΒΝ):  Τη σκεφτήκατε την πρόταση;

 (ΛΓ):  Ναι.

(ΒΝ):  Θέλετε να πείτε από ποιους;

 (ΛΓ):  Δεν χρειάζεται νομίζω από τη στιγμή που δεν ευδοκίμησε, να το πω έτσι.  Ωστόσο θεώρησα ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ήμουνα και εγώ σε θέση να προσφέρω, να το πω έτσι. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μετά την εκλογική διαδικασία, δεν έχω ζητήσει ποτέ την ψήφο από κανένα εκλεκτορικό σώμα αλλά σίγουρα είμαι εδώ να βοηθήσω. Στόχος μου είναι να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν γιατί καθημερινά κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα. Κάθε χθες είναι και καλύτερα, και σας το λέω αυτό μιλώντας με πάρα πάρα, πολύ κόσμο μέσα στο δημόσιο σύστημα, καλά δεν το συζητώ, στον ιδιωτικό τομέα, έχει πεθάνει. H αξιοπιστία της χώρας πλήττεται πάρα πολύ στο εξωτερικό. Εχουμε χάσει την αξιοπιστία μας με πάρα πολλά συνεπακόλουθα μιας κακής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

εγγραφή στο Newsletter