(Βίλιαν Στασινού): Κύριε Γεωργόπουλε, όλοι κάνουν λόγο για ένα θερμό φθινόπωρο. Ο κόσμος δεν έχει άλλα λεφτά. Υπάρχει ένα οικονομικό κραχ στην αγορά. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μπλοκαριστεί. Δεν θέλω να γίνω προάγγελος κακών αλλά δεν βλέπω να βγαίνει το έργο. Θέλω σας παρακαλώ την επιστημονική σας κατάρτιση.
(Λάμπρος Γεωργόπουλος): Νομίζω ότι μπήκαμε σε μια καλοκαιρινή ραστώνη και ο κόσμος ξεπέρασε λίγο τα προβλήματά του μέσω των διακοπών. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβριος. Ήδη η επιχειρηματικότητα έχει γονατίσει. Πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τις εισφορές τους, είτε είναι φορολογικές είτε ασφαλιστικές. Άκουσα τον προηγούμενο συνομιλητή σας, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να λέει «μα το ΦΠΑ έχει εισπραχθεί, γιατί δεν το αποδίδουν;». Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτοί που είναι στον κόσμο των επιχειρήσεων και ξέρουν, δεν εισπράττεται πάντα ο ΦΠΑ όταν εκδίδεται ένα τιμολόγιο. Μπορεί να μην πληρωθεί το τιμολόγιο. Έρχεται ένας δύσκολος Σεπτέμβρης λοιπόν. Η φοροδοτική ικανότητα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων, έχει στερέψει και δυστυχώς βλέπω ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους πολίτες.
(ΒΣ): Άρα, τι θα συμβεί;
(ΛΓ): Είναι δύσκολα τα πράγματα. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική του ικανότητα, μέσα από μία υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών και θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλαχτεί η πολιτική και στρατηγική. Θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι, είτε μείωσης των δημοσιονομικών, είτε εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους, διαφορετικά δεν βλέπω λύση στο πρόβλημα.
(ΒΣ): Αυτό ενδεχομένως, κατά την άποψή σας κύριε Γεωργόπουλε, να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις; Κάποιοι λένε ότι αν δεν αντέξει το σύστημα το φθινόπωρο θα πάμε σε πολιτικές εξελίξεις.
(ΛΓ): Πολύ πιθανό, πάρα πολύ πιθανό. Γιατί θα αναγκαστούν να κόψουν από πάρα πολύ ευαίσθητους τομείς, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είναι οι δαπάνες του κράτους.
(ΒΣ): Μέχρι στιγμής, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν ανέγγιχτοι κύριε Γεωργόπουλε…
(ΛΓ): Νομίζω είναι το τελευταίο σκαλί. Αυτή η κυβέρνηση έχει αυτή τη φιλοσοφία. Νομίζω πως οι τελευταίοι που θα ακουμπήσουν, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Νομίζω ότι θεωρούν πως είναι η εκλογική τους βάση. Έχουν ένα καλό ποσοστό από αυτό το κομμάτι του πληθυσμού και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει επηρεάσει περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της αγοράς, παρά το δημόσιο τομέα. Δεν θέλω να μπω σε μία λογική δημόσιος εναντίον ιδιωτικού τομέα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει επηρεαστεί περισσότερο ο κόσμος της αγοράς παρά του δημοσίου. Το οποίο δημόσιο, ναι μεν έχει υποστεί ένα ποσοστό περικοπών αλλά είναι δυσανάλογο. Δηλαδή μιλάμε για 15%-20%-30%-40% όταν ο κόσμος έξω στην αγορά έχει χάσει τη δουλειά του ή έχει χάσει το 100% των εισοδημάτων του. Το αποτέλεσμα είναι πως αποκτά και αγοραστική δύναμη αυτός που έχει χάσει μόνο το 20%.
(ΒΣ): Κύριε Γεωργόπουλε, λένε κάποιοι ότι η σημερινή κυβέρνηση μισεί τον ιδιωτικό τομέα. Εγώ δεν θέλω να δεχτώ ότι μία κυβέρνηση μπορεί να μισεί έναν τομέα που είναι σε θέση να συντηρεί και έναν ολόκληρο δημόσιο τομέα. Πολύς λόγος γίνεται για την ανάπτυξη και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με ποιο τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό όταν όλοι ξέρουμε ότι το δημόσιο πια έχει φρακάρει και ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πια δειλή στην Ελλάδα, σε ένα φορολογικό περιβάλλον που δεν είναι καθόλου συμφέρον και καθόλου φιλικό και σε μία χώρα που έχει και αστάθεια ούτως ή άλλως σε όλα τα επίπεδα.
(ΛΓ): Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι uninvestable, δηλαδή είναι μία χώρα η οποία είναι μη επενδύσιμη. Δεν μπορεί κάποιος εύκολα να επενδύσει απ τη στιγμή που όλο το καθεστώς, ότι έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα, όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί. Είναι ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον, ένα πολύ υψηλό φορολογικό περιβάλλον, ασταθές νομικό περιβάλλον. Εδώ αλλάζουν γνώμη κάθε μέρα. Είναι μία κυβέρνηση που δεν αγαπά ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα, εν αντιθέσει με όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου που η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας, είναι οι επιχειρήσεις τους. Αν η Γερμανία η πιο αναπτυγμένη από την Ελλάδα δεν είναι γιατί έχει μεγαλύτερο ή καλύτερο δημόσιο τομέα. Είναι γιατί έχει μία καλύτερη ιδιωτική οικονομία, γιατί έχει κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν σωστά. Εδώ, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση της αριστεράς. Η οποία αριστερά έχει μία άλλη φιλοσοφία, ότι πρέπει να είναι τα πάντα κρατικά ελεγχόμενα και είναι πιθανόν να υπάρχουν και ακραίες φωνές. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολλές συνιστώσες μέσα τώρα και άπειρες φορές…
(ΒΣ): Ακλόνητος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κύριε Γεωργόπουλε! Μισό λεπτό, γιατί με προκαλείτε! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακλόνητος, με την έννοια ότι ολόκληρη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος, μπορώ να σας πω κάνοντας και την παράφραση, στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα μνημόνια, τα νέα μνημόνια.
(ΛΓ): Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, ούτε ότι είναι ακλόνητος.
(ΒΣ): Και επειδή νωρίτερα μιλήσατε για καλοκαιρινή ραστώνη, εγώ βλέπω μία ραστώνη non stop. Δεν είναι καλοκαιρινή…
(ΛΓ): Θα δυσκολευτεί πάρα πολύ αυτή η κυβέρνηση από δω και πέρα, γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είναι τεράστια τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν σύμφωνα και με το μνημόνιο που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση και τη συμφωνία που έχει κάνει με τους θεσμούς. Είναι ακλόνητη γιατί στηρίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα που αυτή τη στιγμή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζουν τις απόψεις τους και τα προηγούμενα λεγόμενά τους, αλλάζοντας εύκολα τις απόψεις τους προκειμένου να μην χάσουν τις θέσεις τους. Είναι ηλίου φαεινότερο αυτό το πράγμα. Υπάρχουν 153 βουλευτές που είναι ικανοί να ψηφίσουν τα πάντα. Αν γινόταν το αντίθετο κυρία Στασινού, αν αυτή τη στιγμή είχαμε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, νομίζω ότι θα είχαμε δραματικές καταστάσεις και κοινωνική έκρηξη. Δεν υπήρχε περίπτωση, ακόμα και το 1% αυτών να γινότανε. Το μόνο που αναγνωρίζω σε αυτή την κυβέρνηση ότι είναι πάρα πολύ καλή στην προπαγάνδα. Στο να κατευθύνουν τον κόσμο προς άλλες μεριές να αλλάζουν άποψη ανά πάσα στιγμή και να είναι συμπαγείς στις ψηφοφορίες. Δεν θα χάσουν εύκολα κατά τη γνώμη μου, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ για να ψηφίσουν «όχι», να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση. Βέβαια τα νούμερα, τα οικονομικά, οι κανόνες της αγοράς, είναι συγκεκριμένοι και δεν ξέρω πως θα καταφέρουν να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ικανότητες ή κάποια ιδιαίτερη σχέση με τα οικονομικά και με τη διοίκηση.
(ΒΣ): Από Δευτέρα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, θέλουμε δεν θέλουμε, σε 5 δόσεις. Ξέρετε, ανήκετε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να μη ρωτήσω, βεβαίως μας κακοφαίνεται να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο όμως ΕΝΦΙΑ τον θέσπισε η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Χθες σε μία δημόσια συζήτηση, σε αυτό εδώ το στούντιο, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., είπε ότι είναι τραγικό να ακούει από τη Νέα Δημοκρατία να κλαίει για τον ΕΝΦΙΑ, όταν ήταν δική της ανακάλυψη.
(ΛΓ): Το κράτος έπρεπε από κάπου να πάρει χρήματα. Δεν θα κρίνω αν ήταν σωστός ή όχι ο ΕΝΦΙΑ, αυτό που θα πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κυβέρνηση που έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και είναι υψηλότερος από ότι ήτανε πριν. Είναι ένας φόρος, σίγουρα υπάρχουν άλλοι τρόποι φορολόγησης, και μακάρι να βρεθούν στο μέλλον άλλοι τρόποι εισροής χρημάτων στα δημόσια ταμεία. Να υπάρξουν κάποιοι πιο λογικοί φόροι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει ο κόσμος. Οι επιχειρήσεις έχουν να πληρώσουν τις εισφορές στο ΙΚΑ για τους εργαζόμενους, πάρα πολλές επιχειρήσεις χάνουν τη ρύθμιση στο ΙΚΑ, υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές είτε προς τον ΟΑΕΕ είτε προς το ΤΣΑΥ, που οι περισσότεροι στην αγορά έχουν απλήρωτες για χρόνια. Υπάρχει ρύθμιση των 100 δόσεων σε ό τι φορολογία έχει έρθει ως τώρα, υπάρχει ρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος η οποία πρέπει να ρυθμιστεί μέχρι τις 15 του μηνός σε 12 ή 24 δόσεις, πέρα από τις 100 δόσεις που ήδη καλείται ο κόσμος να πληρώσει. Υπάρχει επικινδυνότητα να περάσουν οι ασφαλιστικές εισφορές, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία που έχει ο καθένας, στην εφορία και να πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από την εφορία. Ο κόσμος έχει να πληρώσει πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Υπήρχε μία υπερφορολόγηση, υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι, υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ. Το θέμα είναι ότι πλέον οι πολίτες έχουν εξαντληθεί. Ακόμα και αυτοί που έχουν κάποια αποθέματα και έχουν κάποια χρήματα ακόμη, έχουν πληρώσει απίστευτη φορολογία τα τελευταία χρόνια.
(ΒΣ): Ξέρετε, μπροστά σε όλα αυτά κύριε Γεωργόπουλε, παρακολουθώ την αξιωματική αντιπολίτευση και τον νέο αρχηγό σας, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Ότι ο κόσμος καίγεται και δεν ακούω την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει ιδιαίτερα. Ξέρετε, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο. Όμως ο ρόλος μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να γίνει πειστικός, θα πρέπει να βασίζεται σε επιχειρηματολογία και σε προτάσεις. Μου κάνει εντύπωση, λοιπόν, πολλές φορές λέω «ένοχες σιωπές», μου κάνει εντύπωση λοιπόν ότι δεν βλέπω μία επιχειρηματολογία. Κάτι που θα με κάνει να νιώσω ότι υπάρχει και αυτή η πρόταση για να βγω από το αδιέξοδο και ξέρετε, δεν νιώθω αυτή την ανασφάλεια για την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο εγώ. Τη νιώθει, προφανώς, το εκλογικό σώμα, για αυτό και στις μετρήσεις των δημοσκόπων μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ναι μεν υπερέχει σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε όμως να αυξήσει τις δυνάμεις της σε σχέση με την προηγούμενη Νέα Δημοκρατία, που έχασε εκλογές.
(ΛΓ): Θα διαφωνήσω σε αυτό. Υπάρχουν θέσεις, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχει πρόγραμμα και θα το δείτε τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία καινούργια ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία, με το συνέδριο να μην έχει πολύ διάστημα που έχει γίνει. Υπάρχουνε ζυμώσεις μέσα στο οργανόγραμμα λειτουργίας αυτού του κόμματος. Βλέπετε ότι συνεχώς τοποθετείται κόσμος. Προχθές είχαμε δυο καινούργιους εκπροσώπους Τύπου, γίνεται χώρος στη νέα γενιά. Δεν είναι εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη, μία νέα ηγεσία να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Χτίζεται όμως το πρόγραμμα, υπάρχει λογική και αυτό είναι το κυριότερο, γιατί αυτή τη στιγμή ζούμε σε μία κατάσταση παραλόγου. Θα πάθουμε ανοσία σε λίγο στο παράλογο. Σας άκουσα πριν που αναφέρατε τα ονόματα του κυρίου Πολάκη, του κυρίου Φίλη…
(ΒΣ): Ναι, είναι τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό, θα μπορούσα να επικαλεστώ κι άλλα. Να πω και Θεανώ, να πω και άλλα…Αλλά μπορώ να πω και από την άλλη πλευρά κύριε Γεωργόπουλε…
(ΛΓ): Σίγουρα όταν υπάρχει ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν μπορεί να διαθέτει 100% ιδανικούς ανθρώπους. Επίσης δεν μπορεί να αρέσουμε στο 100% του πληθυσμού. Σε κάποιους πιθανώς, να μην ταιριάζουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με αυτό που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, με το 100% των υπουργών του να κάνει κάθε μέρα 10 δηλώσεις έκαστος, τέτοιες που αν τις έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα, θα γινόταν σεισμός 8 ρίχτερ. Και όμως, βλέπουμε ότι ο κόσμος πλέον δεν αντιδρά. Αυτό είναι το χειρότερο. Το ότι λέει ο καθένας ότι του έρθει και δεν υπάρχει κάποια αντίδραση.
(ΒΣ): Έχουνε υποψιαστεί ότι ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πια δεν πιστεύει σε τίποτα;
(ΛΓ): Εκεί ήθελα να καταλήξω. Μπορεί ο κόσμος να είδε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οποίο πίστεψε στην αρχή και πλέον κατάλαβε ότι ήταν μία μεγάλη φούσκα, όμως υπάρχει ακόμα δρόμος ώστε ο κόσμος να καταλάβει ότι από την άλλη μεριά υπάρχει η φωνή της λογικής, του ορθολογισμού, της τεχνοκρατικής προσέγγισης των πραγμάτων. Και της ανάπτυξης αλλά και της όποιας ευημερίας, όσο μπορεί να έρθει καθώς δεν μπορεί να έρθει από την μία μέρα στην άλλη. Επειδή ήμουνα σε μία μεγάλη και υπεύθυνη θέση και παρατηρούσα τα δημοσιονομικά από μέσα, στη θέση του διοικητή νοσοκομείου, έγινε ένα εγκληματικό λάθος. Η χώρα τον Νοέμβριο του ‘14 πήγαινε να βγει από το τούνελ. Και τι συνέβη; Μπήκαμε ενάμιση χρόνο, όχι απλά στην κατάψυξη, αλλά όπως δήλωσε ο κύριος Ρέγκλινγκ, μόνο η περίοδος Βαρουφάκη, κόστισε 100 δις. Αυτά πληρώνουμε τώρα κυρία Στασινού, για αυτό έχουμε τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί ναι μεν όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., η Νέα Δημοκρατία τον έφερε, όμως ο ΕΝΦΙΑ πιθανότητα να καταργούνταν ή να μειώνονταν αν δεν είχαμε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα μέτρο της στιγμής και δυστυχώς με τις πολλές φωνές από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, με καμία διάθεση συνεργασίας, χωρίς καμία συναίνεση, αναγκαστήκαμε -αν θυμάστε- να πάμε σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έπειτα πήγαμε σε νέες εκλογές, σε ακυβερνησία για ένα διάστημα, σε ένα 9μηνο ΣΥΡΙΖΑ κατά το οποίο ζήσαμε τραγικές καταστάσεις, είτε αυτό λέγεται capital controls, είτε λέγεται πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή. Τώρα που ξεκαθαρίζει το τοπίο, δυστυχώς, υπάρχουν δυσβάσταχτα μέτρα. Γιατί πρέπει να καλυφθεί και αυτή η περίοδος. Μία περίοδος τραγικής διαχείρισης της χώρας. Απορώ πώς μπορεί να υπάρχει κόσμος που να υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ.
(ΒΣ): Ίσως γιατί κάποιοι δεν τον έπεισαν ακόμα κύριε Γεωργόπουλε… Εκτιμώ ότι κάποιοι δεν κατάφεραν ακόμα να τον πείσουν. Ή ακόμα δεν έχει καταφέρει ο κόσμος να συγχωρήσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
(ΛΓ): Σίγουρα ο κόσμος δεν μπορούσε να συγχωρήσει και μη ξεχνάτε πως ο κόσμος στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί πως ψηφίζει τιμωρητικά. Ο κόσμος ας πούμε, τον Σεπτέμβρη ήθελε να τιμωρήσει παρά να επιβραβεύσει.
(ΒΣ): Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ): Νομίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Το παράδοξο είναι ότι απ τη μια αυτή η κυβέρνηση δύσκολα θα πέσει με δεδομένο το πόσο συμπαγής είναι αλλά από την άλλη είναι τόσο εκρηκτική η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην αγορά που αν κάνετε ένα γκάλοπ μεταξύ των επιχειρηματιών, θα το κατανοήσετε. Και μην ακούει ο κόσμος «επιχειρηματίες» και ο νους του πάει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μιλώ για τον απλό συμπολίτη μας που συντηρεί ένα μικρό κατάστημα στην πόλη. Δε νομίζω ότι θα βρείτε εύκολα επιχειρηματία να μη χρωστάει αυτή τη στιγμή σεβαστά ποσά προς το δημόσιο. Πριν έρθω, διάβασα πως το Επιμελητήριο της Ρόδου, ανακοίνωσε ότι 20% των επιχειρήσεων πλέον στα Δωδεκάνησα, έχουν μπλοκαρισμένους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να τραβήξει χρήματα από όπου βρει, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη συμφωνία που έχει κάνει με τους θεσμούς.
(ΒΣ): Ξέρετε όμως κύριε Γεωργόπουλε; Δεν μπορώ να μην πάω πίσω να δω ότι έχουν πληρώσει τη νύφη και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε. Πλήρωσαν τη νύφη άνθρωποι που θα έπρεπε να πληρώσουν σε ένα μικρότερο ποσοστό. Δεν πληρώσαμε με τη νύφη όλοι όσο μας αναλογεί. Με λάθη του παρελθόντος και του παρόντος, αν θέλετε, αλλά και του παρελθόντος. Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε ίδια εμείς οι δύο τη νύφη αν εγώ είμαι φοροδιαφυγάς, αν ανέκαθεν ήμουν φοροδιαφυγάς, ενώ εσείς ήσασταν τυπικότατος στις υποχρεώσεις σας; Γιατί λοιπόν αυτές οι κοινωνικές ανισότητες;
(ΛΓ): Ισχύει κύρια Στασινού, έχετε δίκιο σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια, και δε μιλώ μόνο για τα τελευταία 2 -3 -5 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα υπήρξε ανομία και ανισότητα στην κατανομή των βαρών και στην κατανομή της φορολογίας. Δυστυχώς υπάρχει πολυνομία, υπάρχει συνεχής αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, του φορολογικού περιβάλλοντος και θα σας πω ένα τραγικό παράδειγμα επ’ αυτού. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που φτάνει το 80%. Είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως, η οποία χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό για υγειονομική κάλυψη, υγειονομική περίθαλψη και συνταξιοδοτικό, ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό, στις 200 χώρες του κόσμου. Είναι κάτι το οποίο γίνεται από ένα κράτος πρόνοιας. Εδώ υπάρχει μία κρίση τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα και κανένας δεν σκέφτηκε να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Θέλω να καταλήξω πως γνωρίζοντάς τα από μέσα, με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, το νέο ασφαλιστικό και οι κινήσεις που κάνει το υπουργείο υγείας ο κύριος Πολάκης, οδηγούν τον κόσμο στην αεργία και την ανισότητα. Και θα σας το εξηγήσω πολύ απλά. Αυτή τη στιγμή, εσείς που μπορεί να πληρώνετε και είστε υποχρεωμένη να είστε ασφαλισμένη και να πληρώνετε εισφορές για την υγειονομική σας κάλυψη, έχετε ίσα δικαιώματα με κάποιον που είναι άνεργος. Και επί της αρχής είναι σωστό. Όλοι πρέπει να έχουμε πρόσβαση στη δημόσια υγεία, εννοείται. Αλλά δεν είναι άδικο για εσάς που μπορεί να πληρώνετε 400, 600, 700, 1.000 ευρώ το μήνα για την ασφαλιστική σας κάλυψη; Δεν θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες βαθμίδες; Κάποια διαφορετικότητα, όπως υπάρχει σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας και στα προηγούμενα ασφαλιστικά συστήματα του κόσμου; Εδώ φτιάξαμε ένα σύστημα αυτή τη στιγμή, το οποίο καθιστά την πλήρη ανισότητα. Τιμωρούν αυτούς που επιχειρούν. Τιμωρούν τη δημιουργικότητα, τιμωρούν τη δραστηριότητα. Φτιάξαμε κλιμακωτό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών. Όπου και να το πείτε αυτό, σε όποιο πανεπιστήμιο του κόσμου, θα μείνουν οι άνθρωποι με το στόμα ανοιχτό. Δεν μπορεί κυρία Στασινού να πληρώνετε την ασφαλιστική σας εισφορά ανάλογα με το πόσα βγάζετε. Είναι εξαρχής λάθος. Δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει 18.000 τον χρόνο επειδή «τζιράρει» περισσότερο. Επιστρέφω λοιπόν στο ότι σίγουρα υπήρχε, υπάρχει και –δυστυχώς- βλέπω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, ανισότητα. Κάποιοι είναι ευνοημένοι, κάποιοι αδικημένοι, κάποιοι -αντικειμενικά πια- έχουν πληρώσει πάρα πολλά.
(ΒΣ): Άρα, τα κακώς κείμενα του παρελθόντος δεν μπορούν να ξεπεραστούν με τίποτα; Είναι ριζωμένα καλά;
(ΛΓ): Μπορούν να ξεπεραστούν και αυτό θα συμβεί όταν θα έχουμε ένα μικρότερο κράτος, όταν δεν θα υπάρχει τόσο χαοτική νομοθεσία, όταν θα υπάρχουν τεχνοκράτες στη διοίκηση του κράτους και όταν θα βάλουμε πίσω το ατομικό ή το συλλογικό συμφέρον, μπροστά στο κοινωνικό και το ευρύτερο συμφέρον.
(ΒΣ): Σε ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, που ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα υπάρξουν, ποιος θα θέλατε να είναι ο ρόλος σας; Από ποιο μετερίζι θα μπορούσατε να προσφέρετε κύριε Γεωργόπουλε;
(ΛΓ): Μου κάνετε μία ερώτηση δύσκολη. Θα δούμε τις εξελίξεις.
(ΒΣ): Σας την κάνω με τρόπο κύριε Γεωργόπουλε. Θα μπορούσα να σας ρωτήσω ευθέως εάν θα είστε υποψήφιος βουλευτής.
(ΛΓ): Αυτό που μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή με πάσα ειλικρίνεια, είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος κοινωνικά δραστήριος και οι εξελίξεις δεν με αφήνουν αδιάφορο.