Facebook
Twitter
LinkedIn
Μοιραστείτε

(Βλάσης Ντόκας): Καλεσμένος απόψε ο κύριος Λάμπρος Γεωργόπουλος, πρώην διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ.

 (Λάμπρος Γεωργόπουλος): Εγώ σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να πούμε κάποιες αλήθειες, στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού υγείας που πέρασε και από το νοσοκομείο που διοικούσα πριν λίγο διάστημα.

(ΒΝ): Για αυτό θα συζητήσουμε κυρίως, για τον απόηχο της επίσκεψης Ξανθού, εδώ, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Καταρχάς, αν κάνατε ένα γενικό σχόλιο, τι θα λέγατε κύριε Γεωργόπουλε για την επίσκεψη του υπουργού;

(ΛΓ): Νομίζω ήταν μία επικοινωνιακή φιέστα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, χωρίς κάτι χειροπιαστό για τις δομές υγείας στην περιοχή. Μου θύμισε πάρα πολύ μια αντίστοιχη επίσκεψη του τότε υπουργού υγείας, του κύριου Κουρουμπλή, τον Μάρτιο του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ «φρέσκο» στην εξουσία. Ο τότε υπουργός υγείας λοιπόν, είχε καλέσει όλους τους φορείς, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους διοικητές των νοσοκομείων και τους υποσχέθηκε 5.000 προσλήψεις εντός του 2015. Εννοείται ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη μέσα στο 2015. Η άλλη υπόσχεση του κυρίου Κουρουμπλή η οποία επίσης δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ήταν ότι θα επέστρεφε εντός δυο μηνών με λύσεις σε όλα τα ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί τότε. «Μη τον είδατε τον Παναή», που λέει και ο λαός. Έφυγε και από το υπουργείο υγείας και φοβάμαι μη δούμε το αντίστοιχο και με τον κύριο Ξάνθο. Η ιστορία επαναλήφθηκε προχθές, δύο χρόνια μετά, καθώς και ο κύριος Ξανθός μίλησε για 5.000 προσλήψεις οι οποίες εύχομαι να πραγματοποιηθούν γιατί το σύστημα υγείας τις έχει ανάγκη. Το προσωπικό των νοσοκομείων έχει εξαντληθεί καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις. Όμως αυτές, είναι προσλήψεις οι οποίες είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Η νυν κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να υλοποιήσει προϋπολογισμένες και προσυμφωνημένες με την τρόικα προσλήψεις και έρχεται τώρα, 2 χρόνια, μετά να ανακοινώσει πως θα πράξει αυτό που δεν κατάφερε να κάνει δύο χρόνια τώρα. Μακάρι να το υλοποιήσει. Μακάρι, και για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νοσοκομεία αλλά και να μειωθεί η ανεργία.

(ΒΝ): Θα μπορούσε, δηλαδή, όλες αυτές οι προσλήψεις να είχαν πραγματοποιηθεί πολύ, πολύ πιο σύντομα, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας  από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί;

(ΛΓ): Το είχαν έτοιμο στα χέρια τους και η ιδεοληπτική τους προσέγγιση, δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν.

(ΒΝ):  Πάμε να δούμε τι γίνεται τώρα στις ελλείψεις που έχουν τα νοσοκομεία, να εστιάσουμε κιόλας, αν θέλετε, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που γνωρίζετε πολύ, πολύ καλά.

(ΛΓ): Θα μιλήσω γενικότερα και όχι αποκλειστικά για το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Θα σταθώ σε κάτι άλλο που είπε ο Υπουργός Υγείας και με το οποίο διαφωνώ κάθετα. Κάνουν δημιουργική λογιστική. Μίλησε για 200 εκατομμύρια το χρόνο επιπλέον χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, το οποίο είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο ψέμα. Η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία είναι κατά 500 εκατομμύρια μειωμένη από το 2014. Το μόνο που έχει γίνει, είναι ότι έχουν περάσει κάποια ακριβά φάρμακα για καρκινοπαθείς και για χρόνια πάσχοντες από τον ΕΟΠΥΥ, στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και έτσι φαίνεται ότι τα νοσοκομεία έχουν μία έξτρα χρηματοδότηση. Η πραγματικότητα είναι πως το 2014 η χρηματοδότηση των νοσοκομείων επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν 1,5 δισεκατομμύριο ενώ το 2016 θα είναι ένα 1,1 δισεκατομμύριο, σχεδόν 30% κάτω και αμφιβάλλω αν τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν υπό αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα, κάποια εξ αυτών έμειναν ακέφαλα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, με διοικητικά προβλήματα. Δυστυχώς τα πράγματα είναι αρκετά κρίσιμα και θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα και όχι να λένε ότι υπάρχει έξτρα χρηματοδότηση. Νομίζω ότι είναι ένα ακόμα ψέμα της συγκεκριμένης ηγεσίας του υπουργείου υγείας η οποία συνεχώς κάνει πράγματα τελείως διαφορετικά από αυτά που παρουσιάζονται, όπως συνέβη και κατά την επίσκεψη του κύριου Ξανθού στα Γιάννενα την Παρασκευή.

(ΒΝ):  Δηλαδή, αν λέγατε κάποια παραδείγματα; Λέτε ότι λέει ψέματα ο υπουργός σε κάποια σημεία. Αν μου λέγατε κάποια παραδείγματα ακόμη; Είπατε 1- 2 σημεία,  προσλήψεις και χρηματοδότηση…

(ΛΓ): Ανέφερε ότι βελτιώνεται η κατάσταση στο σύστημα υγείας και πρώτη φορά ενώ η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Και δεν αναφέρω την άποψή μου. Σας ανέφερα πριν τους αριθμούς. 30% μειωμένη η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τη χρηματοδότηση που λάμβαναν πριν δύο χρόνια. Επίσης είναι η πρώτη φορά που κλείνουν δημόσιες κλινικές, ενδεικτικά αναφέρω σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη. Τα προβλήματα σε συγκεκριμένες κλινικές, και στο νομό μας, μας είναι τεράστια. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν της ζήτησης. Φέρνω ως παράδειγμα την ογκολογική, την αγγειοχειρουργική και την ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Δεν γίνονται προσλήψεις. Γίνονται κάποιες προσλήψεις, επικουρικού προσωπικού. Για να καταλάβει ο κόσμος, οι επικουρικοί γιατροί είναι ορισμένου, σύντομου, χρόνου και πιο νέοι γιατροί. Σίγουρα έχουν την τεχνογνωσία, είναι γιατροί οι άνθρωποι αλλά πιο «φρέσκο» προσωπικό. Μη ξεχάσω να αναφέρω το φαινόμενο των παραιτήσεων γιατροί σε αρκετά νοσοκομεία γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν  στο φόρτο και την πίεση.

(ΒΝ): Πάντως τα πράγματα στην υγεία και παλιότερα δεν ήταν ρόδινα. Έτσι κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Δεν ήταν αλλά ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα. Παρελήφθη μία κατάσταση σε ένα Χ επίπεδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είμαστε αρκετά χειρότερα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος δυο ετών και τώρα λέει ο κύριος Ξανθός «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Ποια κανονικότητα; Την είχαν παραλάβει την κανονικότητα πριν δύο χρόνια, τα πήγαν χειρότερα και τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν σε αυτό που τους παραδώσαμε πριν δύο χρόνια. Να σημειώσω και κάτι άλλο. Οι προϋπολογισμοί της επόμενης χρονιάς του ’14, ήταν σχεδόν ίδιοι. Δεν θα είχαμε αυτή τη μείωση στις δαπάνες υγείας.

(ΒΝ): Με το πολυδύναμο στο Χατζηκώστα τι γίνεται; Και εδώ είναι μία πονεμένη ιστορία  αυτή. Δεν βρίσκει χρήση, δεν βρίσκει λειτουργία αυτό το κτίριο. Τι θα συμβεί; Καταρχάς, πως το αφήσετε εσείς και πώς εξελίσσεται τώρα; Γνωρίζω ότι παρακολουθείτε τα ζητήματα στο Χατζηκώστα, επειδή έχετε δουλέψει εκεί, τα παρακολουθείτε και τα γνωρίζετε οπωσδήποτε.

(ΛΓ): Αυτό που ανακοίνωσε ο υπουργός για το πολυδύναμο προχθές, ότι δηλαδή έχει περαστεί στη χρηματοδότηση του επόμενου ΕΣΠΑ, είχε γίνει με ενέργειες δικές μου και του κυρίου Καχριμάνη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου. Έκτοτε, δεν έχει γίνει κάτι στο Χατζηκώστα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που το Χατζηκώστα ήταν ακέφαλο επί 7 μήνες από όταν έφυγα. Σημειωτέον ότι εγώ διοίκησα, για ένα χρόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία  κατά τη διάρκεια του οποίου, οι όποιες ενέργειές μου δεν έβρισκαν κανένα αντίκρισμα. Δεν μας μιλούσαν καν οι προϊστάμενοί μας. Μας έβλεπαν ως μεταβατικούς. Αυτό λοιπόν που ανακοίνωσε ο κύριος Ξανθός, ήταν η δική μου τελευταία ενέργεια. Δύσκολα βλέπω το πολυδύναμο να μπαίνει μπροστά υπό αυτή την ηγεσία του υπουργείου υγείας. Τις τελευταίες ημέρες δε, έπαιξε και σε εθνική εμβέλεια, ένα θέμα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία και το πολυδύναμο ανήκουν στην ίδια διεύθυνση. Το πολυδύναμο, χρειάζεται 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για να δικαιολογήσει τα 65 άτομα προσωπικό που περιγράφει το οργανόγραμμά του. Θα μπορούσαν λοιπόν κάλλιστα, από τα χρήματα που μοίρασαν στις ΜΚΟ ψυχικής υγείας , να δαπανήσουν 1 εκατομμύριο ευρώ για τη λειτουργία του πολυδύναμου και πιθανότατα θα είχαμε πολύ καλύτερα και μεγαλύτερα αποτελέσματα από ότι σε κάποιες ΜΚΟ. Το υπουργείο έχει τα εργαλεία να αξιολογήσει την παραγωγικότητα και το έργο που παράγεται από κάθε μη κυβερνητική οργάνωση.

(ΒΝ): Για πάμε στην ΕΠΡΟΨΥΗ. Πώς είδατε το δημοσίευμα του «Πρώτου θέματος», την εμπλοκή Μαντά, τη χρηματοδότηση; Το υπουργείο βέβαια λέει ότι δεν είναι έξτρα χρηματοδότηση αλλά μία διορθωτική χρηματοδότηση. Θέλω όμως να ακούσω τις δικές σας σκέψεις. Πως ακούσατε όλο αυτό το θέμα, με την εμπειρία που έχετε;

(ΛΓ): Οι ΜΚΟ της ψυχικής υγείας είναι ένα ιδιαίτερο θέμα. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαριστεί. Είπα και πριν ότι η διεύθυνση ψυχικής υγείας του υπουργείου κάνει κουμάντο.

(ΒΝ): Λέτε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια σε πολλές εξ αυτών;

 (ΛΓ): Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μία πολύ, πολύ καλύτερη κατανομή των χρηματοδοτήσεων αυτών των οργανώσεων, ανάλογα με το έργο τους. Έχουν ένα πολύπλοκο σύστημα χρηματοδοτήσεων και κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά προγράμματα και ανάλογα το έργο. Θα σας πω αυτό που άκουσα και εγώ στη Βουλή, ότι ο κύριος Μαντάς παραμένει μέλος, δεν έχει φύγει από την ΕΠΡΟΨΥΗ.

(ΒΝ): Μη ενεργό μέλος

(ΛΓ): Μη ενεργό μέλος ενώ θα μπορούσε να παραιτηθεί από το 2008. Είναι ένας οργανισμός που χειρίζεται εκατομμύρια ευρώ.

(ΒΝ): Και να είχε παραιτηθεί, απ τη στιγμή που ήταν παλαιό μέλος κάποιος μπορεί να υπέθετε και πάλι τα ίδια…

 (ΛΓ): Όχι κύριε Ντόκα, αν είχε παραιτηθεί από το 2008. Τώρα εξακολουθεί να είναι μέλος. Εγώ είμαι μέλος σε ένα μικρό αθλητικό σωματείο με 30.000 μπάτζετ τον χρόνο και τα μέλη αλλάζουν τρεις φορές το χρόνο. Τέλος πάντων, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, ούτε ως μομφή στον κύριο Μαντά, πραγματικά δεν το ξέρω το θέμα απλά σας λέω ότι θα μπορούσε να μην είναι μέλος σε αυτό τον οργανισμό.

(ΒΝ): Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας σε πολλές από αυτές τις ΜΚΟ για την ψυχική υγεία; Μία έκλεισε στην Πάτρα, πρόσφατα.

(ΛΓ): Σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και καλύτερης κατανομής των χρηματοδοτήσεων. Η ΕΠΡΟΨΥΗ έπαιρνε το 2,18% της χρηματοδότησης των ΜΚΟ ψυχικής υγείας και ξαφνικά σε έναν χρόνο πήρε το 2,8% που μεταφράζεται σε διαφορά 800.000 ευρώ.

(ΒΝ): Η ΕΠΡΟΨΥΗ κάνει καλή δουλειά; Έχετε εικόνα;

 (ΛΓ): Πραγματικά ήταν εκτός των ορίων μου. Δεν έχω τεχνογνωσία τόσο πολύ στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σας μεταφέρω πράγματα τα οποία ακούστηκαν μέσα στη Βουλή, είναι νούμερα απ τα πρακτικά της Βουλής και όχι  από το μυαλό μου.

(ΒΝ): Είναι υπερβολικά τα χρήματα που παίρνουν αυτές οι δομές για την ψυχική υγεία, σε σχέση με τα χρήματα που δίνονται την εποχή της κρίσης στα δημόσια νοσοκομεία; Σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία…

(ΛΓ): Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη κατανομή των χρημάτων και καλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών. Οπωσδήποτε και η ψυχική υγεία έχει τις ανάγκες της.

(ΒΝ): Και είχε υστερήσει τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα η ψυχική υγεία…

(ΛΓ): Πιθανότατα. Είναι πολύ οι εμπλεκόμενοι φορείς. Υπάρχουν κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΜΚΟ καλώς συστήθηκαν γιατί περάσαμε μία διαδικασία αποασυλοποίησης, με το να φύγουν οι ψυχικά πάσχοντες από τα νοσοκομεία, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θέλει συνεχή επίβλεψη και συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση του έργου τους.

(ΒΝ): Εν κατακλείδι, γιατί θα ήθελα να σας ρωτήσω και για τη γενικότερη πολιτική εικόνα αυτή τη στιγμή, τι λέτε για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στην υγεία της χώρας; Τι μπορούν ρεαλιστικά να κάνουν στην εποχή της κρίσης;  Όχι 500.000 προσλήψεις, όχι απεριόριστη χρηματοδότηση… Τι ρεαλιστικά θα μπορούσε να γίνει και δεν το κάνει αυτή η κυβέρνηση;

(ΛΓ): Θα εκφέρω προσωπική άποψη. Νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει καλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών, αξιολόγηση όλων των δομών, εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας, όπως γίνεται σε όλα τα αναπτυγμένα συστήματα υγείας του κόσμου. Πάρα πολύ βασικοί άξονες: επαναχαρτογράφηση των δομών υγείας της περιοχής. Αλλάζουν οι οδικοί άξονες. Από Γιάννενα ως Πάτρα θα απέχουμε μιάμιση ώρα σε έξι μήνες από τώρα και στη διαδρομή αυτή υπάρχουν οκτώ νοσοκομεία, χωρίς να υπολογίζω τα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Οκτώ νοσοκομεία που κοστίζουν πάρα πολλά στο ελληνικό κράτος, και κατά συνέπεια στον Έλληνα φορολογούμενο. Νομίζω ότι είναι αναγκαστική πλέον η συγχώνευση των δομών χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απολύσεις. Μίλησα πριν για επαναχαρτογράφηση. Επαναξιολόγηση. Σε άλλες δομές, πιθανώς στην ψυχική υγεία που αναφέραμε πριν. Στα κέντρα υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα.

(ΒΝ): Που κολλάει η πολιτική υγείας αυτής της κυβέρνησης; Που είναι το πρόβλημα; Γιατί δεν προχωράει; Δεν έχει το πρόγραμμα; Δεν έχει την ικανότητα; Είναι οι ιδεοληψίες της που την εμποδίζουν;

(ΛΓ): Ακριβώς αυτό κύριε Ντόκα. Οι ιδεοληψίες της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές. Κατηγορούσαν την υπουργία Γεωργιάδη – Μπέζα, ο οποίος είναι και συντοπίτης μας, οι οποίοι έκαναν εξαιρετικό έργο κατά τη γνώμη, γιατί έφεραν Γερμανούς επιστήμονες, γιατί έφεραν τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ώστε να φτιάξουν το σύστημα υγείας. Τους κατηγορούσαν επειδή έφεραν μια εταιρία που είχε κερδίσει τον αντίστοιχο διαγωνισμό και δαπανήθηκαν Χ εκατομμύρια ευρώ ώστε να τους πουν τι πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε σωστά το εθνικό σύστημα υγείας. Αφού το γεγονός αυτό έγινε «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ για πολύ διάστημα όσο ήταν αντιπολίτευση, ήρθαν στην εξουσία και έκαναν τι, λέτε; Αφού πάγωσαν τα πάντα επί ενάμιση χρόνο, φέρνουν την ίδια εταιρία, να τους πει τα ίδια πράγματα με τα διπλάσια χρήματα. Γι’ αυτό είπα και πριν ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Χάσαμε δύο χρόνια και μας κοστίζει πλέον περισσότερο ακόμα και το να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση αλλά και το να βελτιωθούμε. Διότι το 2014 υπήρχε μια συνεχώς ανοδική πορεία η οποία ανεκόπη.

(ΒΝ): Πάμε να δούμε τι γίνεται στο κεντρικό πολιτικό τοπίο και να εστιάσουμε λίγο στη Νέα Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει 12,5 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι οι δημοσκοπικές καταγραφές, όμως η Νέα Δημοκρατία  δεν κερδίζει ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται, είναι στο μισό εκλογικό ποσοστό του. Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίζει από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κερδίζει από το εκλογικό της αποτέλεσμα.

(ΛΓ): Νομίζω όμως ότι αυξάνει το ποσοστό της.

(ΒΝ): Ελάχιστα.

 (ΛΓ): Αυξάνει στην παράσταση νίκης…

 (ΒΝ): Στην παράσταση νίκης είναι συντριπτικά μπροστά η Νέα Δημοκρατία.

(ΛΓ): Στο ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός επίσης είναι μπροστά.

(ΒΝ): Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει συνεχώς το άνοιγμα της ψαλίδας, αλλά ως κόμμα δεν κερδίζει από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πρέπει να γίνει εκτιμάτε από εδώ και πέρα; Ή μπορεί να λειτουργήσει και η θεωρία του ώριμου φρούτου;

(ΛΓ): Νομίζω ότι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το χειρίζεται εξαιρετικά σωστά αυτή τη στιγμή με την λεγόμενη συμφωνία αλήθειας. Λέει στον κόσμο την πραγματικότητα και αυτό νομίζω ότι σταδιακά θα ανοίγει κι άλλο την ψαλίδα. Άργησαν να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι τι εστί ΣΥΡΙΖΑ και τι εστί διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα και νομίζω ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται. Το τι θα γίνει από πλευράς Νέας Δημοκρατίας,  νομίζω ότι ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ο κύριος Μητσοτάκης. Θα σας πω ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ για αρχηγός του κόμματος ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους και ένα χρόνο αργότερα, όχι μόνο κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές αλλά γύρισε και το δημοσκοπικό αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και με 20% αναποφάσιστους οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέπουμε στον δρόμο, στο καφενείο, στα νοσοκομεία, που λέγαμε πριν. Διότι ο κύριος Ξανθός τα βρίσκει όλα φανταστικά αλλά δεν κατέβηκε να δει στα υπόγεια του νοσοκομείου πόσα ρεπό οφείλονται στο προσωπικό.

(ΒΝ): Να πω και κάτι ακόμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματικά έχει κάνει έναν άθλο εδώ και έναν χρόνο. Κανείς δεν το περίμενε. Έχει κάνει άθλο μόνο και μόνο που είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δημιούργησε ένα μητρώο πολιτικών στελεχών, αυτό έχει ένα ενδιαφέρον και φαντάζομαι ότι σε αυτό το μητρώο πολιτικών στελεχών θα σας δούμε και από εκεί θα αντλεί υποψηφίους και όχι μόνον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο πολιτικό προσωπικό, ένα νέο κεντροδεξιό πολιτικό προσωπικό. Εντάξει είναι αυτό. Προσπαθεί βέβαια να κάνει και το δικό του πολιτικό προσωπικό, μέχρι ένα βαθμό είναι θεμιτό. Τι λέτε;

(ΛΓ): Είναι αυτό που με ρωτήσατε πριν και σας απάντησα ότι κινείται προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μου, η κίνηση αυτή είναι εκπληκτική. Έπρεπε να γίνει. Δημιούργησε πρώτα από όλα ένα τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο συγκεκριμένο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία, κατά τη γνώμη μου, όλα αυτά τα χρόνια, έπασχε στο άνοιγμά της στην κοινωνία και σε επίπεδο στελεχών. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη φορά να κάνει εκλογική διαδικασία για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία θεωρούνταν ένα πιο κλειστό κόμμα και πολύ σωστά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή το ανοίγει σε νέους ανθρώπους. Εκεί που «πονάει» αυτή τη στιγμή, αυτό το κόμμα. Στις νεότερες ηλικίες.  Στο 20- 35, στο 18- 40.  Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και θέλω να πω και κάτι άλλο. Ο κόσμος πρέπει να γυρίσει στην πολιτική. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική με αποτέλεσμα να έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για παράδειγμα ή άλλα κόμματα τα οποία κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι εκτός διαδικασιών.

(ΒΝ): Πράγματι, δημιουργεί προβλήματα η μη ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά. Έχετε απόλυτο δίκιο. Ακούω το όνομά σας μεταξύ άλλων 20 ονομάτων, ότι μπορεί να είστε υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Από εδώ που βρισκόμαστε δεν θα υπάρξουν εξελίξεις, σύμφωνα με τη δική μου γνώμη, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του ’17, όμως εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Είπαμε ότι θα είστε στο μητρώο πολιτικών στελεχών. Τι λέτε κύριε Γεωργόπουλε;

(ΛΓ): Κύριε Ντόκα εμένα, ως ενεργό πολίτη αυτής της χώρας, με ενδιαφέρει να αλλάξει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός γιατί κάθε χθες ήταν και καλύτερα. Οδηγούμαστε σε μια φτωχοποίηση, σε μια υπερφορολόγηση, σε μια κάκιστη διαχείριση, σε έναν καθεστωτισμό. Αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του, δεν αξίζουν τίποτα απ αυτά. Έχουμε περάσει πολλά τα τελευταία 7 χρόνια, έχουμε κάνει θυσίες και δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια όλες αυτές οι θυσίες πήγαν χαμένες. Εκεί που βγαίναμε από το τούνελ, πήγαμε πολύ πιο πίσω, στην αρχή του. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν, είναι να αντικατασταθεί αυτή η κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές, η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα και εγώ σε όποιο πόστο είμαι καταλληλότερος, σίγουρα θα βοηθήσω.

εγγραφή στο Newsletter